ACTUALIZARE 18:00 Dumitru Nan a fost eliberat, episcopul Macarie al romanilor din Europa de nord face toate eforturile ca familia nan sa fie ajutata de autoritățile romane

ACTUALIZARE 23 noiembrie 13:28: George Alexandru, fost lucrător în sistemul social al Norvegiei și luptător pentru românii din diaspora, a declarat despre cazul Dumitru Nan:

„Nu mai întrebăm acum de ce a fost, totuși, arestat?! Poate, poliția norvegiană a vrut să preîntâmpine vreun atac terorist!... Poate, ceva ascuns în tenebrele ei, au făcut-o să dea buzna în casa unui om nevinovat!... Umilit, înjosit – la fel ca milioanele de români!- fără niciun drept, fără nicio libertate de om liber!, numai cu sufletul sfărâmat, numai cu cătușele pe mâini, a ieșit într-un ceas din arestul poliției… Dumitru Nan a rezistat presiunilor, iar eu nu știu dacă trebuie să fiu mândru de el sau doar îngrozit…

 A observat cineva vreo reacție cât de mică din partea autorităților române? Eu, nu! Suntem egali cu alții în drepturi, în Europa noastră iubită, dar alții sunt cu mult mai egali ca noi! Suntem numai niște piese de șah în jocul puterii, nimic mai mult, doar niște bieți pioni… Dumitru Nan a ieșit din arestul poliției. Mihaela Nan își va lăsa copiii aici, - în țara ei!- și se va întoarce singură în Norvegia, să fie solidară cu soțul ei, să aștepte, încă o dată!, sentința, să vadă dacă va muri sau va trăi…

Pe 2 decembrie, instanța norvegiană va hotărâ – dacă nu deja a hotărât! Altfel, cum se explică logic acțiunea poliției, care a privat un Om Liber de Libertatea lui?!- va hotărî, deci, dacă îi va lăsa pe acești oameni, familia Nan, să trăiască sau, dimpotrivă, îi va arunca după gratii… Autorități române, politicieni! Ce faceți???... Bine, merçi!, nu-i așa? Sunteți în campanie electorală, voi… Și această familie și alte zeci și sute!, și alte milioane de români! rămân numai niște bieți pioni, fără apărare… Ceea ce faceți voi, politicieni români, prin tăcerea voastră lașă, complice, este doar să mai lăsați încă unul din noi, sângerând pe câmpul de luptă…”

Știrea inițială

Deși se părea că necazurile familiei Nan în Norvegia vor avea un final fericit, situația a luat o turnură neașteptată și violentă pentru cei patru români.

 
Luni seară, Poliția Norvegiană l-a arestat pe Dumitru Nan, tatăl celor doi copii, acuzațiile nefiind cunoscute.  Acțiune Poliției vine după ce Mihaela și cei doi copii au plecat pentru câteva zile în România, pentru a-și vizita familia.

George Alexander, luptător pentru drepturile românilor din străinătate și fost lucrător în cadrul Serviciilor Sociale Norvegiene, a declarat pentru ActiveNews că decizia autorităților norvegiene este abuzivă, dat fiind faptul că există un proces în derulare, separat de cel al copiilor, în care părinții sunt judecați, iar instanța nu a dat nicio decizie.

De-asemenea, Alexander a precizat că decizia Poliției nu poate fi justificată de faptul că Mihaela Nan și copiii au plecat din țară, dat fiind faptul că nu aveau nicio interdicție de a părăsi Norvegia.

„Dramele românilor din diasporă nu se mai sfârșesc. Ieri după amiază a fost arestat Dumitru Nan. Familia Nan câștigase dreptul de a-și primi copiii înapoi, iar instanța norvegiană hotărâse, după analiza tuturor probelor, că a hotărât că părinții sunt nevinovați și li se dăduseră copiii înapoi. Ca în toate cazurile, sistemul folosește toate metodele pentru a confisca acești copii, luați anterior de către Barnevernet. În paralel cu procesul intentat de Barnevernet, are loc urmărirea penală a părinților.

Ieri, fără niciun mandat de arestare, poliția norvegiană a năvălit în casa familiei Nan, arestându-l pe tată, Dumitru. Ceea ce se întâmplă este îngrozitor, poliția intervenind înainte ca instanța judecătorească să ia o hotărâre. Menționez că familia Nan nu a avut nicio interdicție de părăsire a Norvegiei, puteau să se deplaseze oriunde în lume, ca oameni liberi, nu au avut nicio interdicție de plecare în România.
 
Acțiunea Poliției norvegiene pare o demonstrație de forță. Mă gândesc la familia Nan și la ceilalți părinți români din diasporă, care se află în situații dramatice. Aș vrea să menționez cazul Cameliei Smicală, căreia protecția copilului din Finlanda i-a luat copiii și acum vrea să-l trimită pe Mihai, fiul, într-o instituție de re-educare, unde în mod sigur va fi bătut și violat. Fac un apel la autoritățile române pentru a se implica în aceste cazuri” , a spus George Alexander pentru ActiveNews.