Expoziția „Chipul Satului Românesc” a fost vernisată joi, la sediul ICR Stockholm, în prezența PS Macarie, Episcopul Român al Europei de Nord și a directorului ICR Stockholm Bogdan Popescu, informează agenția Basilica.

În cuvântul său, PS Macarie a spus că este vorba despre „o expoziție care nu ne poate lăsa indiferenți pentru că mulți dintre noi acolo ne avem rădăcinile, de acolo am plecat, și purtăm în lăuntrul nostru această chemare și memorie a casei părintești sau strămoșești în care am învățat, întâia oară, să fim oameni”.

De cealaltă parte, Aurelian Iftimiu, inițiatorul acestei expoziții, a declarat că proiectul poate constitui „o punte către satul românesc pentru suedezi prin care aceștia să-și facă o imagine mai clară asupra României pitorești”. Aurelian Iftimiu și-a exprimat speranța că „fotografiile pline de culoare vor deschide o fereastră prin care comunitatea românească din Stockholm și împrejurimi să-și amintească valorile esențiale și să-și consolideze identitatea”.

Expoziția cuprinde imagini ale satului românesc, surprinse de 14 artiști fotografi dintre care doi sunt fotoreporterii Basilica.ro. Majoritatea au fost formați de Sorin Onișor, supranumit „Fotograful Satului Românesc”, precizează sursa citată.

Directorul Agenției de știri Basilica a subliniat paradoxul realității actuale a satelor noastre:

„Această expoziție prezintă prin lentilele fotografilor profesioniști coexistența contradictorie și totuși posibilă a bogăției spirituale și sărăciei materiale, speranță și îngrijorare, bucurie și întristare, comuniune și singurătate, tradiție și progres”.

Episcopul Europei de Nord a spus că imaginile sunt „chipuri ale demnității care ne dau încredere că satul poate reînvia, chipuri ale nostalgiei care ne sfâșie inima amintind de bunii și străbunii noștri, chipuri ale nădejdii și curăției prin copiii de astăzi ai satului”.

„Pentru noi, românii din diaspora, este o invitație de a păstra vie această memorie și de a o cultiva prin acțiune directă, prin implicare, pentru a ajuta la conștientizarea tuturor că la sate noi am dezvoltat de-a lungul timpului un mod de viețuire mai aproape de firea omului și de Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

La deschidere au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei României în Suedia, Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, numeroși suedezi și români.

Proiectul „Chipul Satului Românesc” este organizat de Basilica.ro în Suedia în parteneriat cu ICR Stockholm și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

CSR a fost văzut prima dată la Palatul Patriarhiei. Expoziția a ajuns și în SUA, iar în curând lucrările vor fi expuse publicului din Iași, la Ateneul Național.

Expoziția este organizată în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews