Expoziția „Chipul Satului Românesc” a fost vernisată joi, la sediul ICR Stockholm, în prezența PS Macarie, Episcopul Român al Europei de Nord și a directorului ICR Stockholm Bogdan Popescu, informează agenția Basilica.

În cuvântul său, PS Macarie a spus că este vorba despre „o expoziție care nu ne poate lăsa indiferenți pentru că mulți dintre noi acolo ne avem rădăcinile, de acolo am plecat, și purtăm în lăuntrul nostru această chemare și memorie a casei părintești sau strămoșești în care am învățat, întâia oară, să fim oameni”.

De cealaltă parte, Aurelian Iftimiu, inițiatorul acestei expoziții, a declarat că proiectul poate constitui „o punte către satul românesc pentru suedezi prin care aceștia să-și facă o imagine mai clară asupra României pitorești”. Aurelian Iftimiu și-a exprimat speranța că „fotografiile pline de culoare vor deschide o fereastră prin care comunitatea românească din Stockholm și împrejurimi să-și amintească valorile esențiale și să-și consolideze identitatea”.

Expoziția cuprinde imagini ale satului românesc, surprinse de 14 artiști fotografi dintre care doi sunt fotoreporterii Basilica.ro. Majoritatea au fost formați de Sorin Onișor, supranumit „Fotograful Satului Românesc”, precizează sursa citată.

Directorul Agenției de știri Basilica a subliniat paradoxul realității actuale a satelor noastre:

„Această expoziție prezintă prin lentilele fotografilor profesioniști coexistența contradictorie și totuși posibilă a bogăției spirituale și sărăciei materiale, speranță și îngrijorare, bucurie și întristare, comuniune și singurătate, tradiție și progres”.

Episcopul Europei de Nord a spus că imaginile sunt „chipuri ale demnității care ne dau încredere că satul poate reînvia, chipuri ale nostalgiei care ne sfâșie inima amintind de bunii și străbunii noștri, chipuri ale nădejdii și curăției prin copiii de astăzi ai satului”.

„Pentru noi, românii din diaspora, este o invitație de a păstra vie această memorie și de a o cultiva prin acțiune directă, prin implicare, pentru a ajuta la conștientizarea tuturor că la sate noi am dezvoltat de-a lungul timpului un mod de viețuire mai aproape de firea omului și de Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

La deschidere au fost prezenți reprezentanți ai Ambasadei României în Suedia, Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, numeroși suedezi și români.

Proiectul „Chipul Satului Românesc” este organizat de Basilica.ro în Suedia în parteneriat cu ICR Stockholm și cu Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord.

CSR a fost văzut prima dată la Palatul Patriarhiei. Expoziția a ajuns și în SUA, iar în curând lucrările vor fi expuse publicului din Iași, la Ateneul Național.

Expoziția este organizată în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.