ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul revocat al Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că va convoca în regim de urgență Comisia MCV pentru a concepe un plan de acțiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene, arătând că una dintre acestea vizează „în mod explicit” desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, informează Agerpres

„Așa cum a dovedit-o și în semestrul în care a deținut Președinția Consiliului UE, România este pregătită să își asume un rol activ în consolidarea construcției europene, în cadrul căreia Justiția ocupă un loc primordial, având ca piloni centrali cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă și recunoașterea reciprocă a hotărârilor. În acest sens, am decis ca, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 216/2012, să convoc în regim de urgență Comisia MCV, în care sunt reprezentate toate instituțiile care au un cuvânt de spus în ceea ce privește buna funcționare a Justiției din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitația pe care o voi transmite. Va fi cea mai extinsă și reprezentativă reuniune de până acum a Comisiei MCV. Este momentul să concepem un plan de acțiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor, pe care apoi să îl discutăm cu Comisia Europeană și de care să ne ținem. Deși urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României este mai presus decât cel electoral și că împreună, cu toții, la aceeași masă, putem și trebuie să stabilim ce avem de făcut”, a afirmat marți Ana Birchall, în cadrul unei declarații de presă.

Ministrul remaniat al Justiției consideră că există premise pentru finalizarea MCV, dar motivează că nu se puteau face „minuni peste noapte”, în condițiile în care, în luna mai, „ne-a trecut glonțul pe la ureche”, în opinia sa.

„Să nu uităm de unde am pornit, și anume raportul din noiembrie 2018, care a fost de o duritate fără precedent. Totuși, s-a făcut tot ce s-a putut pentru a obține un raport mai bun. Trebuie să accentuez că raportul creează premisele finalizării acestui Mecanism, numai dacă toți actorii implicați din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiției și vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese. Trebuie să fie însă limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condițiile în care, la momentul la care am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, așa cum, de altfel, rezultă din textului raportului, raport care face referire la scrisoarea din luna mai 2019 a Comisiei. 'Ne-a trecut glonțul pe la ureche', cum se spune”, a explicat Ana Birchall, citată de Agerpres.

Aceasta a adăugat că Raportul MCV critică activitatea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție și recomandă desființarea ei. Totodată, consideră că activitatea CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei Europene.

„În legătură cu SIIJ, după cum constatați și de această dată, Comisia Europeană critică înființarea și funcționarea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție, reiterând observațiile și recomandările formulate atât de Comisia de la Veneția, cât și de GRECO, dar și cele formulate de Comisia Europeană prin Raportul din noiembrie 2018. Raportul recomandă în mod explicit desființarea acestei secții. În calitate de ministru al Justiției și de membru de drept al CSM, nu pot să îmi exprim decât regretul și îngrijorarea profundă că activitatea din ultimul an a CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmațiile sau acțiunile unor membri CSM și, mai grav, ale președintelui CSM, menționat în mod expres în raport. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă un regres vădit față de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM și-a îndeplinit menirea constituțională de garant al independenței Justiției”, a conchis Ana Birchall.
 
Comisia Europeană a anunțat marți că progresele realizate de Bulgaria sunt suficiente pentru a avea în vedere ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, în timp ce pentru România toate condiționalitățile din raportul pe 2018 rămân deschise.