ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fanii legendarului roman/film ”Candidatul manciurian” despre fiul unei familii importante din politica americană căruia i-a fost spălat creierul prin tehnici speciale pentru a deveni asasin al Partidului Comunist, vor primi cu satisfacție, probabil, o informație incendiară livrată public de generalul de brigadă SRI Anton Rog, șeful departamentului Cyber Security din serviciu.

Mai precis, într-un interviu acordat zilele trecute platformei educaționale Stakeborg Academy (VIDEO în bază), generalul a dezvăluit nici mai mult, nici mai puțin decît că SRI deține un departament specializat în manipularea oamenilor, pînă la punctul la care îi determină pe aceștia cu lejeritate să facă lucruri pe care în mod normal nu doresc să le facă.

”Avem un departament extrem de performant care se ocupă de un concept care se numește inginerie socială” a spus generalul Rog.

Pentru cei mai puțin familiarizați, Inpolitics precizează că ingineria socială este, în contextul securității informațiilor, manipularea psihologică a oamenilor pentru a efectua unele acțiuni sau a divulga informații confidențiale. Cambridge Dictionary spune că „ingineria socială reprezintă controlul sau schimbarea artificială a grupurilor din cadrul societății”. Alte surse vorbesc despre faptul că ea este o disciplină aplicată în cadrul științelor sociale și se referă la eforturile de a influența atitudinile și comportamentele sociale pe scară largă, de diferite entități, fie de către guverne, mass-media, grupuri private sau chiar de către persoane, pentru a produce caracteristici dorite într-o populație/grup țintă.

Revnind la declarațiile lui Rog către intervievatorul de la Skateborg:

„Pe scurt, peste o lună, noi putem să te determinăm, printr-un link, printr-un SMS, printr-un smishing (un atac de inginerie socială care utilizează mesaje text mobile false pentru a păcăli oamenii să descarce programe malware, să partajeze informații sensibile sau să trimită bani infractorilor cibernetici n.n.), printr-un telefon pe care ți-l dăm, să faci o acțiune pe care noi dorim să o faci împotriva voinței tale. Da?

Asta înseamnă ingineria socială: să te determinăm să faci ceva ce tu în mod normal nu vrei să faci. Și, cum să îți spun, să îl faci cu plăcere și să îți dorești să faci treaba asta. Aici e frumusețea. Și ca să vă spun: am testat asta pe colegi de ai noștri. Un șef de al nostru din trecut căruia i-am raportat noi ce și cum, așa cum raportează militarii, a zis că ”nu există așa ceva”. ”Bine domnule!”. L-am lăsat o săptămînă, am studiat un pic ce îi plăcea să facă în timpul liber și i-am oferit un abonament pentru un tur cu Ferrari. Și trebuia să ne dea numărul de telefon, CNP și toate astea. Ni le-a dat și după aia i-am dat SMS înapoi, ”mulțumim, o să vorbim la Ferrari să vă dea și turul”. A zis ”bă, voi sunteți nebuni la cap”. ”Știm”” a mai spus Rog.

”Deci ingineria socială în domeniul cyber security, mai ales în punerea în aplicare a mandatelor de securitate națională, joacă un rol important, crucial. Ce înseamnă punerea în aplicare? Înseamnă că (atunci cînd n.n.) oameni sau sisteme hotărăsc să fie intruzivi (care pătrunde și se consolidează în interiorul a ceva n.n.), să facă acțiuni care se transpun în amenințări la securitatea națională, noi monitorizăm toate astea, aflăm de la parteneri, de la resurse umane, le descoperim, facem o solicitare la parchetul general, la ÎCCJ și un judecător decide într-un final dacă ce prezentăm noi acolo are suficiente probe astfel încît să ne dea un mandat de securitate națională în baza căruia noi să-i restrîngem drepturile constituționale, adică să fim intruzivi cu el, în toate felurile, pe sisteme, pe dispozitive, să ne folosim întreaga capacitate pentru a sustrage date de la el pentru a elimina acea amenințare. În astfel de situații, cînd tehnologic nu avem top of the top (cel mai performant echipament n.n.), pentru că noi suntem România, nu SUA, Marea Britanie ori Israel, folosim foarte mult ingineria socială, complementar la poveștile astea. Echipa asta (din SRI n.n.) e extrem de creativă, de-a dreptul nu sunt sănătoși la cap”.

Întrebat de intervievator, în glumă, dacă nu cumva și întrebările sale i-au fost induse prin manipulare psihologică, generalul Anton Rog a răspuns, amuzat: ”Nu e o ședință de mentalism”.

Marea întrebare, de aici încolo, nu e cît de eficient e departamentul SRI deconspirat de generalul Rog în stoarcerea de informații a infractorilor.

Ci în ce măsură tehnicile respective nu ar putea fi folosite de serviciul secret în manipularea civililor de rînd, în numele anumitor interese.

O întrebare cît se poate de legitimă, în condițiile în care în România, se știe, controlul parlamentului, al societății civile, al presei în privința serviciilor secrete este cvasi-nul.

Ingineria socială este o ramură extrem de controversată la nivel mondial, considerată mai degrabă ca ceva negativ și periculos, iar despre cei din echipa din SRI aflăm de la Rog că ”nu sunt sănătoși la cap”. În traducere, gata să încalce orice limite?

Dezvăluirile generalului SRI Anton Rog: un moment bun să ne panicăm?

Parteneriat InPolitics

AVERTISMENT PENTRU AUR

Generalul SRI Anton Rog, șeful centrului național Cyberint, anunță public că începînd cu alegerile de anul viitor nu se va mai putea repeta situația din 2020, cînd unele partide s-au folosit de campanii pe rețelele sociale pentru a manipula voturile cetățenilor, date fiind modificările recente ale legislației, care consideră asemenea manipulări drept atacuri la ordinea constituțională. Se poate lăsa și cu arestări, a mai avertizat generalul în același interviu acordat zilele trecute platformei educaționale Stakeborg Academy.

Întrebat dacă un partid politic, fiind avansat ca exemplu numele AUR, folosește în alegeri serviciile unei agenții de social-media (precum una de la Iași) pentru a se promova electoral, provocînd un tăvălug, este finanțat, are consultanță etc din partea cuiva care e cunoscut drept potențial dușman, și folosește informațiile acestuia pe social-media, care ar fi mandatul Cyber Security în limitele căruia ar putea interveni pentru a contracara asta, generalul Rog a răspuns, precizînd că nu vorbește despre AUR, ci despre oricare partid, ”să zicem X”:
”Mandatul e simplu. Pe 14 martie, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – e o Curte care acum văd că ține cu România – curtea a declarat legea constituțională în integralitatea sa. La art. 3 s-au adăugat trei litere. Litera ”p” e cea care se referă la acțiuni hibride, dezinformare, dar numai acelea care schimbă ordinea constituțională, și dacă discutăm despre alegeri, ne aflăm în această situație (”acțiuni derulate de către o entitate statală sau nonstatală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională” n.n. ).

Deci din martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul în această situație? Dacă acea campanie e una de dezinformare, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile, influențarea însemnînd că voința electoratului, care e parte din constituție, este schimbată, adică votul nu mai e conform voinței fiecăruia și există influențe care conduc către alte procente și se schimbă ordinea constituțională, atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune serviciul de informații pentru a elimina acea amenințare. Asta înseamnă că contracarăm campania online, înseamnă că dacă discutăm de o agenție de informații sau de siteuri, le punem jos, cu ajutorul ANCOM, cu ajutorul directoratului național de cibernetică, în multe situații nici nu se știe că noi suntem în spate și facem toată treaba. Mergem către instituțiile care au atribuții de a le închide, le dăm toate informațiile, iar ele iau acele măsuri. Dacă ajungem și la persoane despre care știm sigur că fac treburile alea, la fel, luăm în mai puțin de o oră un mandat pe securitate semnat electronic de director, de procuror, de procurorul general, de un judecător de la ÎCCJ. Nu se mai face nimic pe hîrtie, totul e electronic” mai spune generalul.

InPolitics

VIDEO:

Citiți și Bogdan Tiberiu Iacob: O mică enigmă legată de demisia lui Hellvig