CSM a decis sancționarea judecătorului Cristi Danileț cu 5% din indemnizația pe două luni pentru că a adus atingere prestigiului Justiției pe Facebook. Danilet va contesta hotărârea

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis marți sancționarea disciplinară a judecătorului Cristi Danileț ca urmare a unei reacții postate de acesta pe Facebook prin care sugerase că Armata ar putea ieși în stradă pentru ”a păzi democrația”. Judecătorului de la Cluj ar urma să i se rețină 5% din salariu, timp de două luni, însă decizia nu este definitivă, atenționează acesta.
Sancțiunea este una moderată, aplicându-se o mică parte din procentul de 25% din salariu prevăzut de art. 100 lit. b) din legea 303/2004 republicată, dar este mai severă decât simplul avertisment și mai ușoară decât mutarea disciplinară la o altă instanță pe o perioadă de la 1 la 3 ani. Judecătorul Cristi Danileț afirmă că va contesta hotărârea la instanța supremă.
"Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi - judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. b) din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi - judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în ”diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni”, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute din art. 99 lit. a) din același act normativ”, stipulează decizia luată marți, cu majoritate de voturi, de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
Inspecția Judiciară s-a autosesizat în ianuarie 2019 după ce judecătorul Cristi Danileț publicase pe Facebook un mesaj prin care sugera că Armata ar putea ieși în stradă pentru "a păzi democrația".
Inspecția Judiciară a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară a C.S.M. împotriva judecătorului Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj-Napoca pentru încălcarea art. 99 lit.a) din Legea 303/2004.
Conform articolului invocat, constituie abateri disciplinare "manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu".
Postarea pe Facebook care i-a atras lui Cristi Danileț cercetarea disciplinară avea următoarea formulare:
"Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizarilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a "abuzurilor instituțiilor de forță". Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, poliție, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora "Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea (...) a democrației constituționale" ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea Armata pe stradă păzind ... democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi ... constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor...”.
După ce a aflat din presă despre hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară a C.S.M. de a-l sancționa, judecătorul Cristi Danileț a avut pe Facebook următoarea reacție:
"Acum câteva luni am spus public că trebuie să fim atenți la procedura desemnării Șefului de Stat Major, căci pe de o parte factorul politic trebuie ținut în afară, pe de altă întrucât ar putea fi deturnată dispoziția constituțională care spune că Armata garantează democrația. Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce presa a preluat postarea mea. CSM a decis azi sancționarea mea disciplinară pe motiv că prin postarea mea despre armată și Constituție am afectat imaginea justiției române. Eu nu m-am prezentat în fața CSM pentru a-mi face vreo apărare. Evident, voi contesta la instanța supremă hotărârea, imediat ce mi se comunică. Deocamdată soluția NU ESTE DEFINITIVĂ, SALARIUL NU MI S-A SCĂZUT, astfel încât aș sugera o oarecare rezervă din partea comentatorilor. La Inspecția Judiciară se află încă două cercetări disciplinare pentru opinii expuse de mine pe FB."
Susține ActiveNews

Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
la lupta pentru Adevăr!
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pe același subiect

Cercetătorul CNSAS care îl acuza pe Patriarh de colaborare cu Securitatea îl apără pe Bănescu. Documentul care-l anihilează pe calibanul Hodor: Cancelarul lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Curticeanu, a intermediat vânzarea sașilor și evreilor. FACSIMIL

Buhuceanu și homosexualii de la Accept se bucură că vor putea de azi să se căsătorească și apoi să adopte copii în urma unei decizii CEDO de condamnare a României la Strasbourg. OCDL: Hotărârea CEDO nu este definitivă

Proiect de aproape un milion de euro pentru instruirea procurorilor de către activiștii homosexuali de la Accept privind infracțiunile contra LGBT, în 16 sesiuni

Femeia din spatele lui Bănescu: fiica Cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu. Cristina Bănescu, ex Cristina Popa, a fost demisă de la Colegiul Goethe pentru presupuse fraude. ACTUALIZARE

Diana Maria Brăgaru: De mâine familia românească ar putea fi formată legal și din homosexuali și lesbiene. Care ar putea înfia copii. Legea Firea - PL-x 145 - le vine mănușă de catifea

O Judecătoare Confirmă: Prin PL-x 145 Separarea Copilului de Familie Devine Normă
Recomandările noastre
Persoane: Cristi Dănileț
Locații: București Cluj-Napoca
Subiecte: abateri disciplinare CSM
Organizații: CSM Inspectoratul Școlar București Secția pentru judecători în materie disciplinară Tribunalul Cluj
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (2)