ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, a declarat ministrul Justiției, Florin Iordache.

Mi-e teamă că a ajuns la această cifră la fel de „riguros” precum a redactat și Nota de Fundamentare la Ordonanța de Urgență. Cine sunt cei „2.500” de beneficiari ai grațierii? Unii vor beneficia de grațierea totală a pedepsei, alții de ștergerea a jumătate din condamnarea pe care o au de executat. Ȋnsă numele celebre ale persoanelor private (de libertate) ce au peste 60 de ani sau un copil preșcolar în întreținere sunt doar vârful aisbergului.

Ȋn spatele lor, e o mare de condamnați ce au bifat zilele astea rapid tot AMR-ul de pe perete. Pentru că violatorii, pedofilii și criminalii aflați la prima faptă și care îndeplinesc aceleași condiții - peste 60 de ani sau un copil preșcolar acasă - se bucură și ei de înjumătățirea pedepsei. Indiferent de circumstanțele în care au comis infracțiunea, indiferent de cruzimea faptei. E drept? E clemență, spune Guvernul.

Și față de victime cum este? Față de societatea pe care ai protejat-o, atunci când ai trimis după gratii indivizi pe care tu, statule, i-ai considerat a fi pericol social? Față de cetățenii neprivați de libertate, care au drepturi și față de care tu, statule, ai obligații? E clemență sau e sfidare?

Ȋn România au fost identificați 16.764 copii cu părinți în închisoare, fără a-i pune la socoteală pe cei pe care părinții nu i-au declarat la intrarea în penitenciar pentru executarea pedepsei. Câți dintre acești copii ar putea avea sub 5 ani? 1.000, 2.000 sau 10.000? Ministerul Justiției n-a precizat cifra în Nota de Fundamentare. Și nici infracțiunile pentru care au fost trimiși în spatele gratiilor părinții lor.

Dar nici acești condamnați nu sunt partea aisbergului îngropat sub ape. Ci FÃPTUITORII, cei care vor beneficia și ei de această grațiere, totală sau parțială, chiar înainte de a li se fi terminat procesul. Ȋn proiectul Ministerului Justiției e precizat că „dispozițiile prezentei ordonațe de urgență se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017.” Nu condamnărilor definitive, ci „faptelor comise”.

Ceea ce înseamnă că nu vorbim doar de punerea în libertate a unor deținuți, ci și de absolvirea de pedeapsă a unor potențiali clienți ai penitenciarelor. Care acum fie sunt cercetați penal, fie se judecă prin instanțe. 

Decizia 89 din 27 februarie 2003 a Curții Constituționale a României lămurește definitiv acest aspect: „de grațiere trebuie să beneficieze cei care au comis fapte penale anterior publicării legii, indiferent de momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.”
 
Ce făptuitori vor beneficia de grațierea totală? Cei care au comis omor din culpă și/sau vătămare corporală din culpă, precum sunt cei trimiși în judecată sau încă cercetați în dosarele Colectiv. Uciderea din culpă a mai multor persoane se pedepsește cu închisoarea de la 1,5 la 7,5 ani, iar vătămarea corporală din culpă săvârșită ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale pentru efectuarea unei anumite activități, cu închisoarea de la 8 luni la 4 ani, în cazul victimelor multiple. Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pedeapsa maximă pentru cei acuzați în dosarul Colectiv este de 10 ani. Dacă ei aleg procedura simplificată, reducând astfel o treime din cuantum, iar judecătorul decide să nu dea cea mai mare pedeapsă, toți cei acuzați beneficiază de grațiere. Adică nimeni nu va face o zi de pușcărie pentru moartea a 64 de oameni.

Cine se mai bucură de ordonanța Guvernului? Cei condamnați sau cercetați pentru comiterea infracțiunii de violență în familie. Pentru uciderea ori vătămarea nou-născutului săvârșită de către mamă, pentru avort, vătămarea fătului sau pentru infracțiuni privind obligația de asistență a celor în primejdie. Cei condamnați sau cercetați pentru amenințare, hărțuire, folosirea unui minor în scop de cerșetorie, hărțuire sexuală, violarea vieții private, divulgarea secretului profesional, furt, abuz de încredere, simplu și prin fraudarea creditorilor, bancrută, simplă și frauduloasă, gestiune frauduloasă, deturnarea licitațiilor publice, distrugere, simplă, calificată și din culpă, tulburare de posesie, uzurparea de calități oficiale, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea de sub sechestru, trecerea frauduloasă a frontierei de stat, sustragerea de la măsurile de îndepărtare de pe teritoriul României, nedenunțarea, inducerea în eroare a organelor judiciare, favorizarea făptuitorului, tăinuirea, obstrucționarea justiției, influențarea declarațiilor, mărturia mincinoasă, presiuni asupra justiției, compromiterea intereselor justiției, supunerea la rele tratamente, nerespectarea hotărârilor judecătorești.

Și, mai presus de toate, prevederile acestei ordonanțe îi va ferici pe toți cei ce sunt cercetați sau condamnați pentru infracțiuni de corupție. Pe acei cetățeni privați. De libertate.