ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai știi ceva despre Colectiv?, m-a întrebat deunăzi un prieten. Care Colectiv? Colectiv nici n-a existat vreodată, poporul acesta a visat urât într-o seară de Hallowen, apoi, îngrozit de coșmar, a ieșit în stradă și-a scuturat copacul din care a picat guvernul, precum para mălăiață în gura lui Nătăfleață. „A fost nevoie să moară oameni”... 
Care Colectiv? Tot ce-am văzut la tv, seri și zile la rând, toate zbaterile și dezbaterile, învăluirile și dezvăluirile, toți decoratorii de colivă, toată risipa de cuvinte și de timp din viețile noastre au fost doar niște episoade dintr-un soi de serial artistic. 

Azi, știm despre Colectiv exact atât cât știm și despre dosarul Revoluției sau despre cel al Mineriadei. Peste 1000 de oameni uciși prin împușcare sau prin violențe. Din ordin și din interes. De ani de zile, justiția joacă alba-neagra cu aceste crime, deschizând și închizând dosarele, după cum se aliniază astrele horoscopului politic. Și ele, tot din ordin și din interes.

Știm despre Colectiv tot atât cât știm și despre accidentul din Munții Apuseni. Ȋn urmă cu aproape trei ani, la 20 ianuarie 2014, doi oameni și-au pierdut viața, iar ancheta nu a reușit să stabilească nici acum din ce cauză. A fost soarta. A fost karma. Apoi, a fost și amnezia cu care îngropăm în uitare tot ceea ce doare.  
La 10 luni de la tragedia în urma căreia au murit 64 de tineri, știm despre Colectiv exact atât cât știm și despre cazul bebelușilor morți din cauza Sindromului Hemolitic Uremic. Trei copii morți, niciun vinovat. Din nou, soarta. Karma. Amnezia. Repetabila povară.

Ȋn dosarul Colectiv, măcar s-au prefăcut că fac. Expertize, specialiști, trei sferturi din dosarul de la Parchetul General „scurs” în presă, justiție televizată. Probe importante (tuburile de artificii) neanalizate corespunzător, probe de aer prelevate la 5 (cinci) luni după comiterea tragediei, probe rămase la locul faptei (ventilatoarele de extracție), direcția focului care, în premieră mondială în istoria incendiilor!, e orientată împotriva curenților de aer, aceste sunt doar „amănunte”. Numai nebunii au îndoieli, procurorii au certitudini.

Ei au scris, în rechizitoriu, că „n-a fost arson”. Arson, cuvânt ce nu există în limba română, ar însemna incendiu provocat intenționat. Dacă procurorii au zis, așa a fost, sunt de părere oamenii. Și-o parte din jurnaliștii învățați să creadă, ad litteram, în tot ceea ce scriu procurorii. Ȋnsă nu procurorii sunt cei ce stabilesc adevărul juridic, ci instanțele care, la rându-le, desfășoară în cadrul proceselor cercetarea judecătorească. Solicită și încuviințează administrarea de noi probe. Verifică, pun întrebări, ascultă părțile implicate. Apoi, dau verdictul. Acela este adevărul juridic.

Ȋn cazul Colectiv, drumul spre aflarea adevărului nici măcar n-a început. Ȋn niciunul dintre dosarele deschise în toamnă, întru liniștirea opiniei publice, nu a început judecarea cauzei pe fond. Aceeași tragedie, aceleași părți civile, cinci dosare diferite.

1. Dosarul 10209/4/2016 - Judecătoria Sectorului 4 București

Ȋn acest dosar sunt inculpați Anastasescu Alin, Gancea Cătălin, Mincu Costin (patronii clubului Colectiv), Niță Daniela, Niță Mihai (patronii firmei de artificii) și Zaharia Viorel (unul din cei doi pirotehniști care au montat artificiile). Dosarul a fost trimis în judecată de Parchetul General la 28 aprilie 2016, iar de atunci se află la judecătorul de cameră preliminară care verifică competența și legalitatea sesizării instanței, dar și a administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. 

Art. 343 din Codul de Procedură Penală (CPP) prevede că „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță”. Ȋn cazul dosarului 10209/4/2016 au trecut mai bine de patru luni. S-a depășit dublul termenului prevăzut de lege, însă nimeni nu pare deranjat de faptul că nici măcar judecătorii nu respectă legea. 

La 29 iulie, judecătorul de cameră preliminară a decis menținerea controlului judiciar pentru inculpați. Următoarea verificare se va face la sfârșitul acestei luni. Ȋn rest, ce atâta grabă?

2. Dosarul în care sunt cercetați Moise Marian și Moise Adriana – Parchetul General

Este dosarul disjuns, la 28 aprilie, din dosarul de mai sus, 10209/4/2016. Moise Marian e pirotehnistul care a transportat, a montat și a aprins artificiile din Club Colectiv. Rănit la rându-i în incendiu, Moise a fost transportat la un spital din Bruxelles unde l-a însoțit, pentru a-l îngriji, soția sa, Moise Adriana. Angajată a firmei de artificii, și ea avea calitatea de suspect în dosarul instrumentat de Parchetul General, pentru săvârșirea infracțiunii de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri (ulterior producerii incendiului, împreună cu Niță Daniela și Niță Mihai, a distrus și sustras documente ce constituie probe în cadrul procesul penal, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză).

Marian Moise s-a externat din spital în decembrie 2015, dar a rămas la Bruxelles, continuând în ambulatoriu tratamentul de recuperare. La două săptămâni după ce Parchetul General a trimis în instanță dosarul mare, Marian Moise și soția sa s-au întors în România. Vreme de trei luni, peste dosarul disjuns, în care ei sunt anchetați separat, s-a  așternut liniștea. 

La 17 iulie, ActiveNews a solicitat Parchetului General informații despre stadiul cercetărilor în acest dosar. La 20 iulie, procurorii ne-au informat că „sunt în curs de efectuare acte de urmărire penală”. O săptămână mai târziu, Moise Marian a fost citat la Parchetul General, pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de urmărit penal în dosar, dar și faptul că procurorii au dispus punerea sa sub control judiciar. 
De atunci, au trecut o lună și-o săptămână. Controlul judiciar „expiră” la 20 septembrie. Dosarul e probabil încă „în lucru”, deși probele sunt identice cu cele deja administrate în dosarul mare, care a fost finalizat și trimis în judecată.  


E dosarul în care Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost trimis în judecată de DNA, la 5 mai 2016, pentru abuz în serviciu. Și acest dosar se află tot în cameră preliminară, deși au trecut 4 luni de la data înregistrării cauzei la instanță, iar art. 343 din CPP prevede că „durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile”. 

Se înaintează greu, pentru că-s multe părți civile, iar termenele sunt mensuale. La ultima ședință de cameră preliminară, din 2 septembrie, judecătorul a luat „act de cererea de îndreptare eroare materială și de procesul verbal anexat întocmit de DNA în sensul că în dispozitivul și citativul rechizitoriului, la secțiunea «Primăria Sector 4 București» se va citi «Sector 4 - prin primar». Constatând lipsa de procedură cu partea civila/p.văt. în vederea repetării procedurii de citare cu Unitatea Administrativ Teritorială Sector 4, prin Primar ca parte responsabilă civilmente și Sector 4 al Municipiului București, prin primar, ca subiect procesual principal, p.văt./parte civilă, urmează a acorda un nou termen de judecată la data de 30.10.2016, ora 11:00.”

E vorba de 30 septembrie, însă în eroarea de redactare se ascunde o ironie. La 30 octombrie, când se va comemora un an de la tragedie, nici în acest dosar nu va fi începută judecata pe fond. 

4. Dosarul 129/753/2015 – DNA

Este dosarul în care au fost inculpați cei doi angajați ai ISUBIF care intrau în Colectiv ca pompieri și ieșeau de acolo ca angajați ai unei societăți private ce întocmea dosare P.S.I.. Cercetările procurorilor DNA în acest caz au durat 16 zile lucrătoare. La 2 decembrie 2015, Radu Antonina și Matei George Petrică au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și uzurpare a funcției.

La 15 februarie 2016, judecătorul de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel București a dispus restituirea cauzei la procuror, pentru refacerea rechizitoriului. 

„Organul de urmărire penală nu s-a preocupat în sensul obligațiilor rezultate din art.19 - 20 C.pr. pen. de a identifica persoamele vătămate sau succesorii acestora, pentru a le aduce la cunoștință dreptul de a se constitui părți civile în cadrul procesului penal”. „Actul de sesizare lasă nelămurită situația societății comerciale (n.r. - SC GSS Management Protection SRL) în numele căreia cei doi inculpați au întocmit acele înscrisuri (oficiale) necesare funcționării SC Club Colectiv SRL București”. Iar, în cazul inculpatei cpt. Radu Antonina s-a încălcat „dreptul la un proces echitabil prev. de art. 6 par.3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, art.11, 92, 94 și 95 C.pr.pen. și, corelativ, a dreptului la apărare, prin restricționarea nemotivată a accesului suspectei la dosarul cauzei, după aducerea la cunoștință a învinuirii pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, a motivat judecătorul de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel București.
Au trecut șapte luni de când acest dosar e, din nou, la DNA, iar procurorii nu au finalizat cercetările. Vorbim de același caz ce fusese rezolvat, inițial, în doar 16 zile.   

5. Dosarul în care sunt cercetate spitalele și ISU - Parchetul General 

Personal, cred că acest dosar este doar o himeră. Știrea despre existența sa a apărut la 8 august, pe agenția Mediafax care cita „surse judiciare”. Conform lor, procurorii de la Parchetul General au dispus „disjungerea cauzei în ceea ce privește alte infracțiuni pentru care nu s-a dispus în prezenta cauza trimiterea în judecată și care au fost sesizate prin plângeri formulate în cursul urmăririi penale ori care vizează instituții ale statului (Inspectoratul pentru Situații de Urgență ori alte instituții ori autorități) precum și în ceea ce privește tratamentul medical acordat persoanelor internate ce au suferit leziuni traumatice urmare a incendiului din Colectiv”. 

Paragraful de mai sus e parte din rechizitoriul complet al dosarului 10209/4/2016, document la care presa nu are deocamdată acces. Deși știrea Mediafax nu a fost confirmată oficial, dacă informația e reală, cauza în care sunt cercetate spitalele și ISU a fost constituită la 28 aprilie, atunci când dosarul mare era trimis în judecată. Au trecut de la acea dată patru luni. Iar de la tragedia din Colectiv – zece. Timp în care, repet, nu a apărut nicio confirmare oficială despre începerea urmăririi penale, măcar cu privire la faptă.    

Ce mai știm despre Colectiv? La fel de multe ca-n noiembrie anul trecut. Niciunul dintre dosare nu e judecat pe fond, niciunul dintre inculpați nu e în arest preventiv. Au fost 64 de morți. Ne-om aminti de ei curând, când subiectul va reveni în trend, de aniversară. Până atunci, e ca și cum Colectiv nici n-a existat vreodată. A fost numai un coșmar pe care l-am trăit cândva, într-o seară de Hallowen, și de care am uitat. Soarta. Karma. Amnezia. Repetabila povară. 

Gigi Becali a donat 70.000 de dolari pentru un ranit din Colectiv si se arata dispus sa-i ajute pe toti suferinzii. Un om cu suflet mare... Hotii din Parlament care sunt milionari nu pun 1 euro la ajutarea acesor suflete, acest om care nu are nici o treba cu tara asta si-ar da si sufletu ... VA ROG DISTRIBUITI !!! Patronul Stelei a fost joi la Spitalul de Arsi si a anuntat ca e dispus sa-i ajute pe toti ranitii."Eu am spus de prima data, daca este nevoie de oricati bani eu platesac transport, tratament. Nu m-a contactat pana astazi nimeni. M-a contactat familia unui baiat de aici si mi-a zis ca este nevoie de 70.000 de euro de transport in Israel si pentru tratament. Are doi copii, sotia lui este aici, are cateva rani.Am vorbit cu ei sa le confirm ca am platit in contul firmei din Israel. Si am o intalnire cu domnul ministru. I-am zis sa faca o evaluare pentru tot ce e nevoie, oricat costa, ii transportam pe toti in strainatate, un milion, doua, trei, oricat costa. Ce conteaza banii cande e vorba de viata, de om? Ce faci cu ei?", a declarat Becali.Gigi Becali a donat 70.000 de dolari pentru transportul unei victime din Colectiv in Israel si pentru tratamentul de care va avea nevoie.

Posted by Poze PRO on 6 Noiembrie 2015

Impresionant: Gigi Becali a plătit tratamentul integral al unui tânăr rănit în Colectiv. Cum a reacționat când i-a întâlnit pe copiii victimei