ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Generalul SRI Dumitru Dumbravă a admis în fața Comisiei SRI că o cunoștea și colabora cu procuroarea DNA Alexandra Lăncrăjan, iar această declarație a declanșat o revoltă din partea lui profesorului Radu Chiriță, doctor în drept constituțional, președintele Asociației de studii în dreptul constituțional și drepturile omului, cercetător asociat al Institutului de Cercetări Juridice al Academiei, lector în cadrul Institutului Național de Pregătire și Perfecționare a Avocaților.

Într-o postare de pe blogul său, acesta deplânge lipsa de reacție a societății în fața a ceea ce numește implicarea serviciilor secrete în justiție.
 

„Cică dl. general SRI a fost frecvent pe la parchete și la instanțe să dea sfaturi juridice procurorilor și judecătorilor implicați în dosare în care SRI interes. 24 de ore mai târziu, domn general e încă în funcție, numele procurorilor și al judecătorilor care au avut nevoie de consiliere din partea sa nu este cunoscut, iar CSM-ul, Danileț și Moise Guran încă luptă cu legile justiției. Pentru mine e cam târziu, dar jur că o să fac orice posibil ca ai mei copii să trăiască într-o țară în care la 24 de ore de la o asemenea declarație dl. general ar fi în arest preventiv, procurorii și judecătorii consiliați ar fi măcar suspendați din funcție, iar ONG-urile ar protesta în stradă împotriva serviciilor secrete și nu în favoarea lor. Ce dracu’ de țară e asta? Știu că suntem o nație predestinată manipulării grosolane, că așa o ducem de cel puțin 80 de ani, dar cum rahat să te numești "România curată” și să accepți asta?

Mai zice dl. general că el lupta împotriva judecătorilor sau al experților care stabileau altceva decât era în probele dosarului. Ceeeeeeeeee? SRI citește probele unui dosar, stabilește care este soluția corectă și, dacă judecătorul dă altă soluție, mută câmpul tactic la el în birou???????????? Din câte discuții am avut cu judecători care au activat înainte de ’89, Securitatea nu avea atâta tupeu. Ăia aveau o limită.

Astăzi, îl văd live pe unul de la PNL (pentru cine nu își mai amintește L vine de la Liberal) spunând în Parlament că președintele trebuie să poată refuza numirea în funcții din zona justiției pe baza informațiilor de la serviciile secrete. Adică, dacă este propus cineva Președinte la ICCJ sau boss de boss la DIICOT, președintele să îi poată refuza numirea pentru că băieții cu ochi albaștri îi șoptesc că nu e de-"al nostru”.

Vroiam să scriu mai multe, aveam niște dume bune în minte etc., dar mă opresc. Mi-e atât de scârbă nu de ceea ce fac ăia de la SRI, ci de tăcerea asurzitoare dinspre CSM-ul care apără abitir independența sistemului imediat ce spune orice fraier că un judecător îi un bou, de tăcerea judecătorilor care au învățat drept de la dl. general, de tăcerea procurorilor care au învățat drept de la servicii, de tăcerea judecătorilor cărora li s-a arătat care este "soluția fondată pe probe” într-o dosar. Chiar nu este unul să spună ce și cum s-a întâmplat?

"Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Mai țineți minte când ați jurat asta? Să vă fie rușine tuturor…

PS. Evident, UNBR nu are nimic de zis. Nu ne interesează, noi să fim sănătoși!”, a scris Radu Chiriță.