ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Căile justiției sunt destul de încurcate. O bătrână de 72 de ani din Focșani a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru că ar fi dat mită o găină și suma de 1.000 lei. În același timp, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan au primit pedepse ridicole, între un an și 6 luni și și 3 ani de închisoare, după ce au dat mită milioane de euro.

Din acest motiv, procurorii DNA au contestat deja sentința Curții Supreme, ultimul cuvânt urmând să-l aibă magistrații Completului de 5 judecători, de la aceeași instanță.

Cei patru inculpați din dosarul Microsoft, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan, au primit pedepse mici deoarece au făcut denunțuri la DNA, iar beneficiarii reali ai sumelor exorbitante din această afacere sunt de fapt Dinu Pescariu și Claudiu Florică, se arată în motivarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pedepsele, surprinzător de mici au fost motivate de atitudinea inculpaților în timpul procesului. Astfel, Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru și Gabriel Sandu au scăpat dintr-un foc de jumătate din pedeapsă atunci când au făcut denunțuri. Pentru că și-au recunoscut faptele, li s-a mai scăzut o treime din pedeapsă. Bomboana de pe tort a fost aplicarea legii penale mai favorabile, care a rezolvat ecuația condamnărilor în favoarea celor patru inculpați. Magistrații au susținut că, „dacă nu s-ar proceda în acest mod s-ar ajunge la o inechitabilă aplicare a legii". În ochii magistraților a contat foarte mult că trei dintre acuzați – Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru și Dorin Cocoș, au recunoscut acuzațiile și au făcut denunțuri la DNA. 

Totodată, inculpaților li s-a aplicat și legea penală mai favorabilă. Astfel, în cazul lui Dumitru, Cocoș și Ștefan, instanța a stabilit că legea mai favorabilă este noul Cod Penal, în care limitele maxime ale pedepsei pentru trafic de influență scad cu 3 ani. 

Gheorghe Ștefan a fost singurul dintre inculpați care a refuzat să colaboreze atât în timpul anchetei cât și în procesului. Din acest motiv, el a primit pedeapsa cea mai mare: 3 ani de închisoare.
 
De notat că Direcția Națională Anticorupție a clasat acuzațiile față de Dinu Pescariu și Claudiu Florică, în dosarul Microsoft. Cei doi scapă de urmărirea penală pentru fapte de dare de mită și cumpărare de influență, după ce aceștia au denunțat faptele pe care le-au comis.