ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Gabriel Liiceanu, instalat pe fotoliul și sub dușul lui Walter Roman (la propriu) din biroul acestuia de la Editura Politică din Casa Scânteii, a pierdut definitiv procesul pe care i-l intentase scriitorului Liviu Antonesei, pentru afirmația că a primit cadou Editura PCR de la Regimul FSN reprezentat de Ion Iliescu, Petre Roman și Andrei Pleșu, ca ministru al Culturii. De asemenea, editura Humanitas beneficiase de eșalonări și scutiri ale obligațiilor față de bugetul de stat, afirma Antonesei. Patronul milionar al Humanitas ceruse o sută de mii de euro pentru "reperarea" onoarei, amintește pagina Reacțiunea.

La 1 februarie 1990 (o lună de la preluarea guvernului prin acoperirea unui "vid de putere") bunul său prieten Andrei Pleșu, instalat ministru al Culturii de către Ion Iliescu, demara predarea Editurii Politice a PCR, cu întregul ei patrimoniu greu de estimat, către Gabriel Liiceanu, scrie sursa citată. Din guvernul condus de Petre Roman, care a avizat predarea "pe persoana fizică", cu titlul de privatizare făra licitație, făcea parte și agentul Mihai Șora, ca ministru al Învățământului, mai amintește Reacțiunea.

„Acum e limpede că au beneficiat cei care au marșat cu Puterea, în primul rând cei care au marșat cu prima putere FSN-istă până prin 1996, toți ajungând miniștri, au ajuns cumularzi – și aici ne gândim la (Eugen) Simion, care primea din 6 surse publice bani. E un exemplu, dar sunt o mulțime pe linia asta. Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta Editură Politică, cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate, pentru că chiar Editura Politică publica în Idei Contemporane și cărți occidentale mai cenzurate.”, spunea Antonsei, între altele, într-un interviu pentru o teză de doctorat, publicat pe propriul blog, în urmă cu cinci ani.

Multe sunt de spus de n-ar fi deja arhicunoscute.

Scriitorul Liviu Antonesei a anunțat triumfător victoria pe blogul său personal - „AM ÎNVINS!”:

„După lupte seculare care au durat un cincinal fără șase săptămîni și s-a desfășurat pe trei cîmpuri de luptă – Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție a României – procesul declanșat în contra mea de Gabriel Liiceanu și Editura Humanitas s-a încheiat prin victoria mea.

Această victorie finală a fost precedată de victoriile de etapă la instanțele anterioare. ÎCCJ a decis: „Decizia nr. 1884 Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenții – reclamanți Liiceanu Gabriel și Societatea Humanitas S.A. împotriva deciziei civile nr. 228 din 10 mai 2022 pronunțate de Curtea de Apel Iași – Secția civilă. Obligă recurenții – reclamanți Liiceanu Gabriel și Societatea Humanitas S.A. la plata către intimatul – pârât Antonesei Liviu a sumei de 3.311 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Definitivă.” Suma se referă la cheltuielile acestui termen, pe cale separată vom solicita sumele corespunzătoare termenelor de la instanțele precedente… Că tot voiau acuzatorii mei nedrepți – așa i-a socotit Justiția – cîte 50.000 de euro fiecare cu titlul „repararea onoarei”.

Nu mai intru în detalii, vreau să aduc numai mulțumirile mele celor care mi-au fost aproape în acest cincinal vag kafkian, începînd cu maestrul Nicolae Volovăț, care m-a apărat cu un profesionalism rar întîlnit și cu o prietenie impecabilă.Mulțumesc rudelor și prietenilor, colegilor din breasla jurnaliștilor și scriitorilor, sutelor de persoane necunoscute care, în diverse maniere, și-au manifestat simpatia pentru cauza mea care coincidea cu cauza libertăților de opinie și expresie. Mulțumiri speciale jurnalistului ieșean Ciprian Nedelcu – el mi-a dat vestea proastă în preajma Crăciunului din 2018, el a urmărit desfășurarea procesului de la început la sfîrșit, el mi-a dat și vestea bună de azi. Sprijinul lor m-a ajutat să rezist în relativ bună stare unei hîrtuiri ce părea să nu se mai termine… Atașez linkul către decizia ÎCCJ…

 (Foto captură mai sus)

Citiți și ȘOC, GROAZĂ și... STUPOARE printre „intelectualii-angajați”: VICTOR RONCEA a câștigat și la Curtea de Apel procesul intentat de LIICEANU contra LIBERTĂȚII PRESEI după articolul din EVZ despre GDS-FSN-KGB