ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:51 Arhiepiscopul Tomisului a reacționat la acest verdict spunând că s-a încrezut în Dumnezeu și prin verdictul dat de justiție s-a demonstrat că a avut dreptate.

 

„Lucrurile lui Dumnezeu nu sunt cuprinse de întuneric. Am crezut în Dumnezeu căruia m-am încredințat cu slujirea mea. Am crezut în justiție și iată că rezultatul este pe măsură. Știam că cele pentru care eram cercetat nu există .
Păcat de osteneala celor ce au întors pe față și pe dos toate acele declarații și acuzații .
Mulțumesc lui Dumnezeu și mă rog pentru toți cei ce păzesc dreptatea în această țară să aibă mereu credință lumină și dragoste de oameni.
 
Unii credincioși poate au gândit că am făcut ceva, că nu degeaba sunt chemat la DNA. Vreau să nu vă smintiți, de multe ori iese fum și fără foc. Nu mai este proverbul acesta adevărat decât în cele materiale. Focul lui Dumnezeu stinge toată vrăjmășia, toată nedreptatea, toată răutatea.
Mulțumesc tuturor celor ce au crezut că nu este nimic să mă incrimineze.
Doamne ajută tuturor și să rămânem în pace în iubire și în bunăvoire unii cu alții!”, a declarat ÎPS Teodosie.

 
Știrea inițială

 


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost achitat definitiv în dosarul în care era acuzat de corupție, a decis vineri instanța supremă. Și în primă instanță, ÎPS Teodosie a primit tot decizie de achitare.

ÎPS Teodosie a fost achitat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul Nazarcea. Prelatul a fost acuzat de fraudă cu fonduri europene.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură împotriva sentinței penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curții de Apel Constanța, Secția Penală și pentru Cauze cu Minori și de Familie”, se arată în sentința instanței supreme.

La ultimul termen, procurorul DNA a cerut magistraților închisoare cu suspendare pentru toți inculpații din dosar. Pe tot parcursul dosarului, Arhiepiscopul Tomisului și-a susținut nevinovăția.

Și în prima instanță, la Curtea de Apel Constanța, ÎPS Teodosie a primit tot decizie de achitare în dosarul Nazarcea, în care era acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

De asemenea, instanța a dispus achitarea și a celorlalți cinci inculpați din dosar.

Totodată, magistrații au dispus și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, respectiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, persoana responsabilă civilmente Arhiepiscopia Tomisului și persoana responsabilă civilmente Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Arhiepiscopul a fost acuzat că, în perioada 2010-2016, în calitate de arhiepiscop la Arhiepiscopia Tomisului, a dus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, acte false pentru a primi fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei. Procesului lui Teodosie Petrescu a început în urmă cu doi ani.

„În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită "Ferma 3” - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi. De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei", susținea DNA într-un comunicat de presă remis cu ocazia trimiterii prelatului în judecată.

Agenția pentru Plăti și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a pus sechestru pe conturile arhiepiscopului Tomisului și pe cele ale pârților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeași cauză au fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.