ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Koveși, a declarat că instituția sa are nevoie de resurse suplimentare pentru a compensa absența SRI din procesul de supraveghere tehnică.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pe care șefa DNA l-a acordat agenției Agerpres, în lumina ultimei decizii a Curții Constituționale.

"În acest moment suntem pregătiți ca, odată ce decizia Curții Constituționale va fi publicată, să procedăm personal la punerea în aplicare a autorizațiilor, însă pentru a face față la toate cele patru categorii de activități pe care noi le desfășurăm, atunci când vorbim de supraveghere tehnică în scopul obținerii de probe, sigur că avem nevoie de resurse suplimentare", a afirmat șefa DNA.

"În primul rând, avem nevoie de o suplimentare a numărului de polițiști care vor lucra în DNA, dar și o suplimentare a echipamentelor tehnice pe care le folosim, a softurilor, a procedurilor pentru a pregăti din punct de vedere profesional polițiștii care vor lucra în DNA — ceea ce implică o sumă de aproximativ 10 milioane de euro. În această sumă se include și necesitatea de a avea un spațiul suplimentar. (...) În principal, decizia Curții Constituționale obligă procurorii și polițiștii din poliția judiciară să procedeze personal la punerea în executare a autorizațiilor de supraveghere tehnică", a explicat Kovesi.

Traian Băsescu, președintele Mișcării Populare, a declarat că solicitările șefilor DNA, DIICOT, IGPR privind resursele pentru dotarea în vederea interceptării comunicațiilor arată că aceștia sunt ahtiați după putere și ar trebui să plece din funcții.

"Toate aceste instituții sunt bugetare. Deci, discutăm de lideri ai acestor instituții care sunt bugetari, ce-i drept, extraordinar de bine plătiți și care vor să acumuleze putere, pentru că cine are informația are putere. Cine are informația se duce în fața unui politician și îi spune: 'hă, hă, hă, domnu' știm noi'. Exact cum făceau securiștii înainte de Revoluție. (....) Eu i-aș da afară, dacă aș fi președintele României, pe toți cei care au cerut astăzi aparatură și bani în plus", a declarat Traian Băsescu miercuri seară, la România TV.

El a adăugat că pe aceeași temă se poate imagina, în afara variantei unei autorități civile, și una a unei structuri subordonate Parchetului General.

"Nu știu de ce aceste două direcții autonome ale Parchetului General, DNA și DIICOT, nu au spus 'trebuie să avem la Parchetul General echipamente care să ne deservească pe toți'. Vă dau o altă variantă decât la ce am spus cu o autoritate civilă. Uitați-vă că fiecare șef de instituție, bugetar, vrea putere. (...) Oamenii ăștia nu mai au ce căuta în funcții în fruntea instituțiilor statului (...) Acești oameni trebuie să plece, s-au îmbolnăvit de putere", a spus președintele MP.