ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marius Ghilezan publică astăzi în România liberă mai multe informații despre Alexandra Lăncrănjan, procurorul din dosarul Tel Drum. Interesant este că Lăncrănjan a fost angajată la DNA cu câteva zile în urmă, printr-un interviu, deși căzuse anterior la mai multe concursuri de intrare atât în CSM, cât și în DNA din cauza lipsei de cunoștințe.

La doar câteva zile de la angajare, Alexandra Lăncrănjan a întocmit un rechizitoriu într-un dosar în care sunt acuzate șase persoane și se invocă prejudicii de zeci de milioane de euro. Ghilezean arată că procurorul Lăncrănjan este și președintele organizației neguvernamentale liderjust.ro, finanțată prin fonduri norvegiene și americane.

„Veverița și apa de ploaie. Cam așa s-ar putea intitula dosarul „Liviu Dragnea – Teldrum”, redeschis de procuroarea Alexandra Lăncrănjan, originară din Teleorman. Ea este poreclită „Veverița” de către colegi. Acuzațiile formulate împotriva liderului PSD l-ar uimi pe însuși Goebbels. Dosarul pare o compilație de presă”, se arată în începutul comentariului publicat în România liberă.

„Paul Dumitriu, cel care conduce secția DNA specia­lizată în cercetarea fraudelor cu fonduri europene, a clasat în 2013 dosarul „Teldrum”. Și nu era Morar atunci șef al DNA, ci Laura Codruța Kövesi. Procurorul Dumitriu a ajuns celebru pentru că și-a uitat propria interceptare într-un dosar. Așa magistrații au putut afla cum îi cerea  unui ofițer judiciar să cheme la audieri un suspect, „că vrea să-i dea un cap în gură”. Procuroarea Alexandra Lăncrănjan a căzut și ea pe înregistrări. Încă nu se știe dacă e ea sau o altă Alexandră ori Casandră într-un dosar de spălare de bani.

Legile justiției sperie procurorii care sunt mai tari decât Ludovic al XIV-lea. Tudorel Toader consideră că nu poți să fii procuror la mai puțin de 30 de ani. Pentru a-i da o palmă cu veverița de mătase, Codruța Kövesi a scos-o la luptă pe Alexandra Lăncrănjan, duduia îndrăgostită nu numai de Corrado Cattani, ci și de oricine îi poate asigura mărirea și faima.

La o oră de la audierile de la DNA, de unde a ieșit în calitate de „suspect”, Liviu Dragnea s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. Nu știm despre ce au discutat cei doi, nici dacă l-a urecheat pe liderul PSD, care nu dorește să aplice planul colonialist al sponsorilor Veveriței”, spune Ghilezan.

„Cum se face că, atunci când statul român vrea să-și mo­difice legislația, hop apare și procurorul și cheamă tot Parlamentul la audieri. Încă de acum patru ani am spus că „suspiciunea rezonabilă”, atât de securistic introdusă în Codul Penal, dă posibilitatea statului paralel să ridice orice indezirabil în crucea nopții.

Ce mai contează că judecătorii nu vor găsi peste ani probele acuzării în do­sarul „Dragnea – Teldrum”. Crima a fost comisă. Iar criminalul se lăfăie prin absurdistan”, conchide jurnalistului Marius Ghilezan.  

O sursă de finanțare a ONG-urilor o reprezintă granturile SEE și norvegiene  - Fondul Bilateral Național, creat pentru sprijinirea inițiativelor de cooperare bilaterală între entități din Romania și entități din Islanda, Principatul Liechtenstein și Norvegia. 

Pe lista proiectelor finanțate din acest Fond în perioada noiembrie 2013 – martie 2015, IPP figurează cu 11.620 RON, pentru proiectul „Schimb de experiență și pentru elaborarea unui proiect în comun cu privire la un sistem de benchmarking în domeniul serviciilor publice municipale” (partener: International Development Norway - IDN), dar și cu 85.877 RON pentru „Achiziții publice durabile și etice - explorarea modelul de succes din Norvegia în achizițiile publice și identificarea de noi căi pentru promovarea experiențe similare din România” (partener: IDN).
 
ActiveNews arăta într-o analiză că ONG-urile Alinei Mungiu au primit, de-a lungul timpului, peste 500.000 de euro din partea acestor fonduri, despre care New York Times scria că „țări străine cumpără influență" în alte state.
 
Deputatul Cristian Ghinea este unul dintre fondatorii ONG-ului „Centrul Român de Politici Europene”(CRPE), alături de unul dintre patronii Hotnews și jurnalistul TeoTiță, printre alții.

Între iulie 2015 și decembrie 2016 ONG-ul lui Cristian Ghinea a desfășurat proiectul „Dezvoltarea Coaliției „Inițiativa pentru o Justiție Curată” ”, finanțat chiar de Fondurile Norvegiene și de nelipsitele fundații pentru o societate deschisă ale lui George Soroș.

Tot fondurile norvegiene au finanțat și proiectul „Cetățenia activă – un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept”(numai acest proiect a primit suma de 74,625.00 de euro din partea granturilor nordice), proiectul „Educație pentru Justiție și Democrație – un program de formare cetățenească în școli” în 2015 și 2016. Numeroase alte proiecte au fost finanțate din aceleași surse între 2009 și 2014. Este vizibil faptul că multe dintre proiectele finanțate de către granturile norvegiene au beneficiat și de susținerea rețelei de ONG-uri Soroș.