ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Centenarul Societății „Mormintele Eroilor căzuți în Război”, înființate după Primul Război Mondial în memoria luptătorilor pentru Întregirea României și a tuturor eroilor care s-au jertfit pentru Patrie, a fost marcat sâmbătă în sala mare a Consiliului Județean Sibiu de Asociația Națională „Cultul Eroilor - Regina Maria” - filiala Sibiu, structură continuatoare a tradițiilor organizației interbelice.

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul Col. (rtr) Petru Bejenaru, președintele filialei locale a asociației; Corina Bokor, viceprimar al Sibiului; prof. dr. Dragoș L. Curelea de la Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu și Comitetul Român de Istoria Filosofiei, Științei și Tehnicii al Academiei Române, Filiala Brașov (considerații despre înființarea, activitatea și evoluția Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război); pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” Sibiu (despre implicarea Bisericii în cinstirea eroilor căzuți în război); col. r. Rotărescu Eugen (considerații despre eroii și martirii Neamului); col. rtr. Chirica Ioan (Cei mai vârstnici ostași ai Țării cinstesc memoria eroilor noștri); prof. Daniela Curelea, director-adjunct al Colegiului Tehnic „Cibinium” Sibiu (Chipuri de eroi români de pe meleaguri sibiene căzuți în încleștările Marelui Război: Sublocotenentul Victor Balea din Sărata și Ioan Petra Oașia din Sibiel).

Comunicările științifice au fost alternate de momente artistice, realizate de Grupul Vocal „Româncuțele” din Alămor (profesori coordonatori: Floarea Marilena și Solomon Emilia); Grupul Vocal din Boian (profesori coordonatori: Șerban Ionel și Surdu Marilena); solista elevă Popescu Ioana Maria (profesor coordonator: Botoroagă Nicolae Claudiu).

„Anul acesta, la 12 septembrie, s-au împlinit 100 de ani de la înființarea Societății „Mormintele eroilor căzuți în război”, la 12 septembrie 1919, prin Înaltul Decrcet-lege Nr. 4106, semnat de către regele Ferdinand I. (...) Reînvierea Societății „Cultul Eroilor” s-a realizat în 1991, prin inițiativa Comitetului Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor, alcătuit dintr-un grup de ofițeri în rezervă și retragere, printre care Gl. (rtr) Stelian POPESCU și Gl. bg. (rtr) Petre STOICA. (...)
 
Scopul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” este de a contribui la promovarea sentimentului de prețuire și recunoștință față de faptele tuturor eroilor și martirilor care și-au jertfit viața pe altarul Patriei, fără deosebire de religie sau origine etnică, la cinstirea memoriei lor prin întreținerea, păstrarea și protejarea monumentelor și operelor comemorative de război, la cultivarea patriotismului.
 
Din 1991 până în prezent, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” a inventariat peste 5.600 de opere comemorative de război, dintre care peste 600 au fost restaurate, iar circa 500 de monumente sunt nou-construite. S-au făcut demersuri pentru atribuirea numelor de eroi unui număr de 8  stații de cale ferata și la numeroase străzi. (...) Au fost realizate 25 de reviste și ziare și au fost publicate numeroase volume de istorie și monografii. S-au desfășurat sute de mese rotunde, simpozioane și sesiuni de comunicări științifice la nivel național și în teritoriu pe teme de istorie sau închinate eroilor Neamului.
 
Funcționează peste 2000 de cercuri „Cultul Eroilor” în școli din învățământul preuniversitar. S-au desfășurat 5 ediții de decernare a premiilor „C-dor Virgil Alexandru DRAGALINA” și „Erou Sublocotenent I. R. MARINESCU”, pentru cele mai bune lucrări de istorie dedicate eroilor Neamului. (...)
 
Asociația a organizat acțiuni de importanță națională, regională și locală, desfășurate în cooperare cu instituțiile Arcului Guvernamental, organele Administrației Publice centrale și locale, ce au avut ca obiective: promovarea sentimentului de adâncă prețuire și recunoștință față de faptele tuturor eroilor și martirilor care și-au jertfit viața pe altarul Patriei și cultivarea patriotismului.
 
Din nefericire, nu o dată, am fost nevoiți să protestăm vehement și să luăm o atitudine fermă față de profanarea mormintelor eroilor români, cum este și cazul recent al Cimitirului Internațional Valea Uzului.
 
La an aniversar, în numele Biroului Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, vreau să aduc sincere mulțumiri celor peste 80.000 de membri și simpatizanți, pentru devotamentul și dăruirea dovedite în cinstirea eroilor Neamului”, a declarat Col. (rtr) Petru Bejenaru, în exclusivitate pentru ActiveNews.