ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat vineri pe pagina personală de Facebook că va depune plângere penală pe numele lui Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru răspândire de informații false, de natură să inducă panică în rândul populației. Ministrul Mediului ar fi afirmat că în București „se respiră otravă”, iar cetățenii ar trebui să poarte măști de gaze pentru a respira normal. 

În replică, primărița arată că problema poluării capitalei e veche de un deceniu și că o eventuală sancțiune din partea C.E. ar viza perioada 2010-2014, când Primăria era condusă de altcineva. Gabriela Firea subliniază că, în timpul mandatului ei, au fost luate masuri pentru reducerea poluarii in Bucuresti, inclusiv prin aprobarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA). Acestea au avut ca efect faptul că valoarea concentrației medii anuale admise în U.E., de 40 micrograme/mc, nu a mai fost depășită în perioada 2016-2019 la niciuna dintre stațiile de monitorizare ale regiunii București–Ilfov.

„Am pregatit plangere impotriva ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Costel Alexe, care a indus panica in randul populatiei prin afirmatia ca in Bucuresti se respira 'otrava' si ca cetatenii Capitalei ar trebui sa poarte masca pentru a fi in siguranta!

Bucurestiul este pe locul 4 in topul poluarii in Romania, dupa Iasi, Brasov si Cluj. Nicio lupta politica nu poate justifica raspandirea de informatii false care duce, inevitabil, la manipularea populatiei.

Poluarea in Capitala nu a inceput in mandatul meu, in 2016, ci cu mult timp inainte, in 2008. O posibila sanctiune din partea Comisiei Europene va fi data pentru perioada 2010-2014, cand eu nu eram Primar General.

Pentru mine si echipa mea, problema poluarii a fost si este o prioritate clara, dovada fiind ca abia in timpul mandatului meu, IN PREMIERA, a fost aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA). Acesta stabileste o serie de masuri concrete asumate atat de autoritatea locala cat si de institutiile centrale ale statului cu atributii in domeniul protejarii mediului (Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor).

In plus, am initiat la Primaria Capitalei mai multe masuri pentru reducerea poluarii in Bucuresti.

Si pentru ca cifrele nu mint, cea mai buna dovada a rezultatelor obtinute in lupta anti poluare in timpul mandatului meu la Primaria Capitalei este chiar valoarea concentrației medii anuale permisă de Comisia Europeană, respectiv 40 micrograme/mc, care NU a mai fost depășită în perioada 2016-2019 la niciuna din stațiile de monitorizare din regiunea București – Ilfov”, a scris primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vineri, pe social media.
 
Aceasta este autoarea unei inițiative contestate, de introducere a unei taxe Oxigen pentru autovehiculele ale căror motoare au norma de poluare inferioară standardului Euro 4. Deocamdată, proiectul de taxare a mașinilor poluante care intră în București a fost amânat pentru luna martie.