Luni, 14 ianuarie 2019, în ziua în care s-au împlinit 125 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, autoritățile locale din Târgu Jiu au dezvelit Mausoleul Eroinei de la Jiu din centrul orașului, după ce timp de un an acest obiectiv a fost supus unui amplu proces de restaurare.

Mai precis, mausoleul a fost desfăcut pe bucăți și s-a înlocuit placa/acoperiș. S-a refăcut toată structura de rezistență, s-a învelit temelia în membrană siliconată și s-a realizează drenaj, după cum explica anul trecut viceprimarul Adrian Tudor, cel care s-a ocupat de proiect, pentru ActiveNews.

 

Cel mai important detaliu este acela că, după zeci de ani, crucea de bronz de la căpătâiul Ecaterinei Teodoroiu a revenit acolo unde a fost montată acum 84 de ani de către Milița Petrașcu, realizatoarea monumentului. 

ActiveNews.ro a fost prima instituție mass-media care a atras atenția, încă din 2016, asupra faptului că mormântul Ecaterinei Teodoroiu fusese mutilat în perioada comunistă, pe motive ideologice. Informația a apărut prima dată pe pagina de facebook, „Târgu Jiu odinioară”, acolo unde s-au publicat primele fotografii de la momentul inaugurării monumentului, în 1921.

Tot atunci, Primăria Târgu Jiu - prin viceprimarul Adrian Tudor - s-a sesizat și a demarat procedurile de reabilitare a monumentului Eroinei de la Jiu.

Imagini de la ceremonia de dezvelire a monumentului:Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews