ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 14 ianuarie 2019, în ziua în care s-au împlinit 125 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu, autoritățile locale din Târgu Jiu au dezvelit Mausoleul Eroinei de la Jiu din centrul orașului, după ce timp de un an acest obiectiv a fost supus unui amplu proces de restaurare.

Mai precis, mausoleul a fost desfăcut pe bucăți și s-a înlocuit placa/acoperiș. S-a refăcut toată structura de rezistență, s-a învelit temelia în membrană siliconată și s-a realizează drenaj, după cum explica anul trecut viceprimarul Adrian Tudor, cel care s-a ocupat de proiect, pentru ActiveNews.

 

Cel mai important detaliu este acela că, după zeci de ani, crucea de bronz de la căpătâiul Ecaterinei Teodoroiu a revenit acolo unde a fost montată acum 84 de ani de către Milița Petrașcu, realizatoarea monumentului. 

ActiveNews.ro a fost prima instituție mass-media care a atras atenția, încă din 2016, asupra faptului că mormântul Ecaterinei Teodoroiu fusese mutilat în perioada comunistă, pe motive ideologice. Informația a apărut prima dată pe pagina de facebook, „Târgu Jiu odinioară”, acolo unde s-au publicat primele fotografii de la momentul inaugurării monumentului, în 1921.

Tot atunci, Primăria Târgu Jiu - prin viceprimarul Adrian Tudor - s-a sesizat și a demarat procedurile de reabilitare a monumentului Eroinei de la Jiu.

Imagini de la ceremonia de dezvelire a monumentului: