ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un profesor universitar din Timișoara, Vasile Popovici, i-a cerut ieri lui ÎPS Ioan al Banatului retragerea din scaunul episcopal, pe motiv că acesta a susținut Referendumul pentru Familie și că ar fi „naționalist într-o regiune multiculturală”.

Popovici, fost ambasador al României pe vremea regimului Boc-Băsescu, îl acuză pe ÎPS Ioan că ar fi „închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică”.

Popovici a numit Referendumul pentru familie „o făcătură”, pentru care ar trebui să-și dea demisia „toți preoții implicați”.


„La ora bilanțului nu numai liderii politici trebuie să-și prezinte demisiile, ci și preoții implicați în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luați haina călugăriei și să vă retrageți în meditație și penitență lungă. Mai ales pentru dvs sună acest îndemn, Părinte, ca Mitropolit al Banatului, naționalist într-o regiune multiculturală, închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică. Să faceți bine, ca inițiator al demersului, să vă puneți întrebarea grea, grea de tot, de unde returnați la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cât ne-a costat fantezia dvs de aventurier în lumea legilor lumești. Și nu uitați: e momentul, Părinte, să vă retrageți la mănăstire, spre iertarea păcatelor și îndreptarea minții” Ieri și azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultați-l cu mare atenție! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luați chiar mâine. Nu e scăpare!”, a scris Popovici, pe facebook.
 
Fostul premier, Sorin Grindeanu, a sărit în apărarea ierarhului, afirmând că atacul lui Popovici 
„este de neînțeles, lipsit de substanță și bun simț”. Sorin Grideanu a lăudat activitatea Mitropolitului Banatului de când acesta a fost întronizat, în 2014.
 
„În vâltoarea evenimentelor, însă, apar și anumite personaje cu idei ciudate, ca să nu le numesc altfel, și mă refer la Vasile Popovici, care cere demisia Mitropolitului Banatului, Ioan, și retragerea Înalt Preasfinției Sale la mănăstire. Atacul lui Vasile Popovici la adresa Mitropolitului Banatului este de neînțeles, lipsit de substanță și bun simț. Bănățenii știu ce înseamnă ÎPS Ioan pentru biserică, dar mai ales pentru comunitate. A reușit în puținii ani de când păstorește biserica din Banat să se implice activ în societate, să fie o voce rațională și un model pentru mulți dintre noi. ÎPS Ioan a dat o nouă față bisericii, a coagulat în jurul său bănățenii și ne-a făcut să privim lucrurile dintr-o altă perspectivă. Blândețea și dedicarea sa sunt într-un real contrast cu oameni de genul lui Vasile Popovici, care a ales greșit omul pe care să îl atace, căutând, probabil, să iasă din anonimatul în care trăiește”, a replicat Sorin Grindeanu, conform Pressalert.
 
Într-un răspuns publicat pe siteul Arhiepiscopiei Timișoarei, ÎPS Ioan a replicat că nu-i este rușine că „că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele”.

Iată răspunsul integral al ÎPS Ioan:

Cu smerenie și pace în suflet, răspund scrisorii dumneavoastră, având menirea unui text public, chiar dacă rânduielile noastre bisericești ar putea îndemna spre ”întoarcerea celuilalt obraz”. Vă adresez aceste rânduri pentru creștinii care cred în Biserica noastră Sfântă, nu doar pentru ortodocșii care au fost ieri la referendumul pentru familie, ci și pentru catolici, protestanți, neoprotestanți, evanghelici-luterani, greco-catolici, evrei, poate și musulmani.

Cu toții am susținut campania pentru familia creștină, mai ales că în Timișoara, oraș martir, s-a murit cu rugăciunea ”Tatăl nostru…” pe buze, pentru democrație, pentru libertate și pentru pluralitatea opiniilor (religioase, politice, sociale).

Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă nu am face acest lucru, ar însemna că ne dezicem de principiile credinței și ale moralei evanghelice, precum și de valorile neamului nostru românesc.

Așadar, nu mi-e rușine, Domnule profesor, că prin poziția mea am susținut familia creștină în esența sa, chiar dacă cu privire la aceasta mai avem încă multe de învățat. Familia creștină a fost, este și va fi pentru mine personal și pentru Biserica din care fac parte un proiect de țară, pe care îl voi susține din adâncul ființei mele.

Domnule profesor Vasile Popovici, eu sunt călugăr, am fost mulți ani în mănăstire, am slujit două decenii la frații români din munții Covasnei și Harghitei, după care,  la chemarea credincioșilor și a clericilor bănățeni, am venit la Timișoara. Știu că Banatul, spațiu multiconfesional, multietnic și multicultural, are o cultură regională multiseculară, care poartă pecetea unicității. Respect această cultură, așa după cum respect credința fraților aparținători altor confesiuni creștine. De aceea, aș fi fost bucuros dacă, înainte de a scrie că sunt ”anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică”, i-ați fi întrebat pe reprezentanții cultelor religioase și ai comunității israelite despre bunele relații pe care le avem.

Cât despre ”reîntoarcerea la operele sociale” regret, de asemenea, că nu v-ați informat cu privire la casele pe care le-am construit sau le-am cumpărat pentru familiile nevoiașe din Banat, inclusiv pentru cele cu aparținători în penitenciar.

Prin aceste rânduri nu încerc să mă justific, ci încerc să arăt cât de importantă este implicarea mea în viața cetății noastre și a Banatului în care trăim cu toții.

Precizez, totodată, că poziția Bisericii noastre și a Consiliului consultativ al cultelor religioase recunoscute în România față de referendum nu are legătură cu politica.

În final, Vă asigur că respect poziția Domniei voastre față de familie și Vă rog ca și Dumneavoastră să binevoiți a respecta opinia mea.

Cu cele mai curate gânduri,