ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce a dat o Lovitură de teatru care a zguduit scena și subteranele politicii prin anunțul său de candidat la Prșeședinția României, chiar de ziua lui, la împlinirea a 65 de ani, Dan Puric a devenit ținta unui val de atacuri dar și al unui val și mai mare de susținători care a dizolvat otrava atacatorilor cu infuzia lor de speranță.

Citiți și Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare.

Să vedem dacă va răspunde la ea astăzi, de la 21.45, în emisiunea Sinteza Zilei, unde a accepătat provocare de a se prezenta direct în cușca cu lei a lui Mihai Gădea.

ACTUALIZARE: CANDIDEAZĂ!

Dan Puric, în scurta dar concisa sa prezență în emisiune și-a prezentat modelul de politician național - Sfântul Brâncoveanu - și crezurile sale: Familia, Țara, Credința. Doamne ajută!

FRAGMENT VIDEO DIN EMISIUNE după care urmează extrase transcrise:

Într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, actorul Dan Puric a clarificat intenția sa de a candida la alegerile prezidențiale din România, subliniind că inițial nu a avut în plan această decizie. Actorul a explicat și că intenția sa a fost de a aduce bucurie oamenilor într-un context de depresie generală și de confuzie.

 

"S-au speriat (nr. politicienii). Intenția mea nu a fost chiar asta. A fost să aduc bucurie oamenilor într-un context de depresie generală de cădere și de confuzie, de mâl sufletesc și oamenii s-au bucurat mult. A doua zi am văzut că e foarte multă vulnerabilitate în societatea românească și vă dați seama în ce hal a ajuns puterea la noi dacă ei se tem de un puric. E situația gravă," a declarat Dan Puric.

Artistul a subliniat că nu avea în calcul o candidatură politică, dar a ajuns fără să vrea în această situație și acum se simte responsabil față de disperarea oamenilor pe care a reușit să o atingă prin acțiunile sale.

"Eu de 25, de 30 de ani merg prin sate, prin orașe, mă întâlnesc cu oamenii, cu România profundă, de care cei de sus habar n-au. Nici nu știu. E o Românie excepțională, dar suferindă. Au sunat din Irlanda, din America, de peste tot spunând că sunt bucuroși de posibila candidatură. Ce mă fac eu cu disperarea acestor oameni?" a adăugat Dan Puric.

 

 

 

El a evidențiat că România are nevoie de o schimbare la nivelul stării de spirit și că președintele singur nu poate salva țara. Problemele reale, conform lui Puric, se află în distrugerea mătcii poporului, atacurile la adresa bisericii, familiei și a conștiinței de român.

"Nu l-am spus și eu, l-a spus Eminescu. Zice cea mai mare tară a poporului român, adică defect, să zicem așa, este lipsa încrederii în sine. Românul și-a pierdut aproape programat încrederea în sine. Țara asta ori să fie românească, ori nu merită să fie deloc. N-am zis eu, Mihai Eminescu! Ăsta este cel mai mare pericol intern, atunci când tu nu mai ai conturul demnității tale", a opinat Dan Puric.

Dan Puric avertizează asupra pericolelor geopolitice: "Suntem jucați la zaruri de imperii barbare"

Dan Puric a emis o avertizare cu privire la cel mai mare pericol extern cu care se confruntă România în prezent. Puric a subliniat că țara se află într-o situație vulnerabilă, fiind manipulată de imperii barbare, fără scrupule, care joacă un joc periculos.

"Cel mai mare pericol extern este că suntem jucați la zaruri de imperii barbare și într-o parte și dintre alta, fără scrupule, că așa au fost întotdeauna și că nu avem o clasă politică care să gestioneze cu inteligență diplomatică conflictele dintre monștri.

Când taurii se luptă, vițeii se uită. Aici este o problemă", a mai spus Dan Puric.

„Și, mă rog la bunul Dumnezeu poate îi va lumina. Aici, nu Dan Puric este important, ci dimensiune acestei țări. Ei nu acceptă în mintea lor, săracii, că România ar fi putut să aibă o voce teribilă în conflictul acesta fratricid între ruși și ucrainieni la granița noastră, în care noi să ne păstrăm contractul de tip defensiv cu NATO, categoric, pentru că e un contract. Dar vocea noastră nu putea să fie co-participativă la un măcel. Ea trebuia să fie, știți cum zice părintele, Stăniloaie: Poporul român este popor punte între civilizații, nu un pacifist de doi bani să atragă atenția.

Și zice poporul român nu este co-participativ la un război și în general fratricid. Noi nu avem în natura noastră așa ceva. Spuneți-mi și mie câte războaie am declanșat noi pe plan internațional și mondial.
Văi de capul nostru! Mircea Vulcănescu, marele martir al neamului românesc, a spus că poporul român a intrat în istorie nu că poate, ci că nu mai poate".

"România nu are o voce demnă în plan internațional. Noi nu existăm. Arta a devenit un vector de infecție," a spus actorul Dan Puric.

"M-am născut diferit și fiecare om pe pământul acesta s-a născut diferit. (...) Eminescu spunea că avem două specii de român, românul degenerat și celula moral impenetrabilă a românului, aia care n-a făcut nicio concesie și care nici astăzi nu va face nicio concesie (...). Pe mine nu mă interesează președinția, pe mine mă interesează salvarea acestui neam", a spus el, luni seară, în direct la "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

"Eu m-am responsabilizat din propria structură. Așa m-a născut mama și bunul Dumnezeu, nu trebuie să mă responsabilizeze o funcție. Când intri pe scena, la Teatrul Național sau indiferent unde, ai o responsabilitate", a adăugat actorul, care a pledat și pentru Familia Normală.

Potrivit lui Dan Puric, cel mai mare pericol din România este lipsa încrederii - atunci când românii nu mai au conturul demnității.

Dan Puric răspunde magistral tirului jurnalistic lansat de Mihai Gâdea la "Sinteza Zilei". Scurt și la obiect!


 

- România mai poate fi salvată?

Da!

- De câți oameni e nevoie ca România să fie salvată?

De un singur om care atrage alți oameni.

- În opinia dvs., un președinte independent ar putea să lucreze cu partide politice, cu politicieni care, mulți dintre ei, sunt compromiși în esența lor?

Cu compromisuri nu se poate lucra. Un viitor președinte poate să lucreze cu partide politice pentru că face parte din mecanismul acesta democratic. Dar cine a făcut un compromis odată îl va face și mai încolo. Cu bolile cronice nu faci nimic aici. Trebuiesc oameni de demnitate, oameni curați sau oameni pe care... Un președinte adevărat ar trebui să educe clasa politică, nu să se lase corupt de ea.

- În lumea actoriei aveți idoli? (...) Există cineva care să vă inspire - din România sau din altă parte - ca atitudine vizavi de acest popor?

Pe mine mă cutremură Brâncoveanu și mă cutremurăm martirii închisorilor comuniste. (...) Nu putem merge înainte fără să ne adăpăm la sursele noastre, nu de rezistență politică, de dăinuire. Este cu totul și cu totul altă dimensiune.

Ceea ce salvează România este o stare de spirit. Dacă românii sunt puși pe poziție... () Trebuie puși ca la Mărășești pe poziție. Situația este de război în România. Se luptă fantastic împotriva distrugerii acestui popor. Și atunci trebuie să se ridice neamul. Iar neamul trebuie să aibă...  știți, zero, zero, dar trebuie un unu în față.

 
 

 

Știți ce a reușit să facă România mare? Forța mistică a acestui popor. Ați auzit de forța mistică? E dincolo de istorie. Prin ea se transcende. Ăla când zicea ura și mergea înainte - era forța mistică. 

- La finalul acestui interviu am o întrebare pe care cred că mulți o au în momentul de față: Dacă Dan Puric ar ajunge președintele României, ce fel de președinte ar fi?

Păi când ajungi acolo sus, nu poți să zici că ești președinte-jucător, că nu te joci cu propria ta țară.

 

 

V-am zis sincer, m-am pomenit în ipostaza asta datorită unui fel de dragoste profundă care a venit parcă din inima acestui neam care își cere drepturile.

Eu nu mi-aș trăda poporul, atât. Nu trebuie să fii jucător, nu trebuie să mănânci salam cu soia. Atât: să nu trădezi! 

- Câți dintre cei care au condus România în ultimii 35 de ani sunt trădători?

Știți că poate ei nici nu și-au dat seama ce au făcut. A venit caracatița aia mare. (...)

Ei, în clipa în care te pui pe cruce, rămâi acolo. Nu poți să fii marionetă și să zici prin mine, eventual, să zicem Dan Puric - și așa sunt Puric, mai și sugi poporul.

Nu, aici trebuie o personalitate, un om care să știe că atunci când intră în aceste jocuri și-a pus viața și, mai presus de viață, este conștiința. (...)

Ce înseamnă jerfa? Când sufletul poruncește trupului să moară pentru valori mai mari decât viață. Care erau valorile mai mari decât viața lui Brâncoveanu? Copiii. Care erau valorile mai mari decât copiii? Țara! Acolo mă situez.

Mulțumesc mult!

 

 

VIDEO cu filmul de la spectacolul care a generat anunțul: 

Emisiunea poate fi vizionată ÎN DIRECT AICI.

Un PROMO, mai jos: