Un articol semnat de magnatul George Soroș a apărut în ultimul număr al revistei „Dilema Veche”. Sub titlul „Europa, trezește-te”, articolul lui Soroș face un apel patetic la „salvarea” Europei - identificată de autor cu Uniunea Europeană, de forțele „extremiste” și „anti-europene”, adică partidele conservatoare și naționaliste care au urcat în preferințele electoratului de pe „Bătrânul Continent”. Articol e tradus de Matei Pleșu, fiul filozofului care n-a înțeles întrebarea de la Referendumul pentru Familie.

Soros deplânge „un sistem de partide depășit, care predomină în cele mai multe țări europene, imposibilitatea practică de a schimba un tratat și lipsa instrumentelor legale de disciplinare a statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene”. 


Mai precis, Soroș e nemulțumit că „electoratul italian – altfel, predominant pro-european și pro-imigrație – în brațele partidelor anti-europene Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele”.

Soroș critică și Partidul Popular European, „cel mai mare răufăcător”, care este vinovat, în opinia magnatului care nu există de „disponibilitatea sa de accepta în continuare statutul de membru al partidului Fidesz al prim-ministrului maghiar Viktor Órban, pentru a-și menține majoritatea și controlul asupra alocării de posturi de vîrf în UE”.

Acest articol este al cincilea pe care Soroș îl semnează în Dilema Veche: arhiva, aici. 

Articolul „Europa, trezește-te” a fost preluat de mai multe portaluri de știri și nu numai, din Europa, legate de Soroș: de la influentul ziar New Europe de la Bruxelles, la siteul sârbesc de știri B92.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews