ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un articol semnat de magnatul George Soroș a apărut în ultimul număr al revistei „Dilema Veche”. Sub titlul „Europa, trezește-te”, articolul lui Soroș face un apel patetic la „salvarea” Europei - identificată de autor cu Uniunea Europeană, de forțele „extremiste” și „anti-europene”, adică partidele conservatoare și naționaliste care au urcat în preferințele electoratului de pe „Bătrânul Continent”. Articol e tradus de Matei Pleșu, fiul filozofului care n-a înțeles întrebarea de la Referendumul pentru Familie.

Soros deplânge „un sistem de partide depășit, care predomină în cele mai multe țări europene, imposibilitatea practică de a schimba un tratat și lipsa instrumentelor legale de disciplinare a statelor membre care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene”. 


Mai precis, Soroș e nemulțumit că „electoratul italian – altfel, predominant pro-european și pro-imigrație – în brațele partidelor anti-europene Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele”.

Soroș critică și Partidul Popular European, „cel mai mare răufăcător”, care este vinovat, în opinia magnatului care nu există de „disponibilitatea sa de accepta în continuare statutul de membru al partidului Fidesz al prim-ministrului maghiar Viktor Órban, pentru a-și menține majoritatea și controlul asupra alocării de posturi de vîrf în UE”.

Acest articol este al cincilea pe care Soroș îl semnează în Dilema Veche: arhiva, aici. 

Articolul „Europa, trezește-te” a fost preluat de mai multe portaluri de știri și nu numai, din Europa, legate de Soroș: de la influentul ziar New Europe de la Bruxelles, la siteul sârbesc de știri B92.