O alertă falsă a produs panică între urmăritorii aplicației Biziday, ce aparține lui Moise Guran: „Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km."

Jurnalistul Mirel Curea de la EVZ consideră că această eroare reprezintă o faptă penală, prezentând detalii în privința Articolului 404, care se referă la comunicarea de informații false.

Mirel Curea continuă explicațiile legate de faptul că „punerea în stare de pericol a populației este o chestiune de securitate națională”.

„Sa fie foarte limpede, ceea a facut dobitocul de Moise Guran este fapta penala ca la carte. Art. 404, NCP, Comunicarea de informații false: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani." Punerea in stare de pericol a populatiei este o chestiune de securitate nationala, pentru cine nu s-a prins. Faptul ca l-o fi hakerit cineva este doar o chestiune atenuanta, nicidecum nu-l exonereaza de raspundere.

Un sistem d`asta de avertizare-alarmare in masa nu poate fi operat de orice (…), asa ceva se opereaza doar in conditii de maxima securitate, cu multiple „sigurante” in serie si „bucle” de confirmare paralela, comparabil cu sistemele centralelor nucleare. Doar daca esti grav tampit iti poti asuma o asemenea raspundere. Puteau muri oameni. Norocul lui Guran si al altor prosti este ca au fost foarte putini abonati. Ganditi-va la ce ar fi fost, daca 10-15% dintre cei care calatoreau cu metroul, care erau in statii in momentul ala, sau dintre cei care erau in malluri si alte incinte aglomerate, ar fi avut instalat (…) astuia. Ar fi fost atinsa masa critica a declansarii panicii si ar fi fost zeci, poate sute, de victime, copiii, femeile si batranii ar fi fost primii calcati in picioare.”, a scris Mirel Curea.

Eroarea de vineri reprezintă o mare lovitură pentru aplicația lui Guran, care se baza pe faptul că publică numai „știri verificate". „Luăm foarte în serios verificarea știrilor", spunea Guran, care își anunța abonații că din acest motiv există posibilitatea că unele știri să fie postate mai târziu în aplicație tocmai pentru a fi verificate.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews