O alertă falsă a produs panică între urmăritorii aplicației Biziday, ce aparține lui Moise Guran: "Vrancea a detectat un cutremur de 10 grade magnitudine Richter, produs la o adâncime de 10 km."

A fost momentul în care lumea s-a isterizat, dar din fericire a fost vorba doar de o eroare. Moise Guran, care are câteva sute de mii de abonați, a explicat imediat ce alerta a fost trimisă abonaților că "aplicația Biziday a luat-o razna. Investigăm ce se întâmplă. E posibilă o eroare, dar nu exclud și alte posibilități".

"Ceea ce ați primit nu este o alertă de cutremur ci o Alertă Roșie, cu textul unei Alerte de Cutremur. Asta sugerează că serverul nostru a fost spart. Momentan l-am deconectat și investigăm. Ne cerem scuze și vom reveni de îndată ce voi avea mai multe informații", a scris ulterior pe Facebook Moise Guran.

Mihai Diaconescu, cercetător științific INFP, a declarat, vineri seară, la România TV, că este "inadmisibil" ca o asemenea alertă să fie răspândită în rândul populației. Aceasta le-a recomandat celor care folosesc aplicația Biziday să o verifice.

"Cei care au această aplicație să o verifice. Este inadmisibil! Nu e o chestie normală să răspândești așa ușor, în rândul populației, ideea că a avut loc un cutremur de 10 grade, la 10 kilometri adâncime, în Vrancea. Așa ceva nu e de iertat. Trebuie neapărat domnul Guran să ia măsuri pentru a evita pe viitor așa ceva", a declarat Mihai Diaconescu, cercetător științific la INFP.

Acesta a mai precizat că un cutremur de 10 grade nu a avut niciodată loc pe Pământ și că un seism cu o asemenea magnitudine "ar fi echivalentul unei explozii de 15 gigatone de dinamită". "Ceva imens!", a adăugat cercetătorul.

Eroarea de vineri reprezintă o mare lovitură pentru aplicația lui Guran, care se baza pe faptul că publică numai "știri verificate". " Luăm foarte în serios verificarea știrilor", spunea Guran, care își anunța abonații că din acest motiv există posibilitatea că unele știri să fie postate mai târziu în aplicație tocmai pentru a fi verificate.

Captură de pe pagina de Facebook a lui Mose Guran, după trimiterea alertei:

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews