ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu 81 de ani în urmă, la 1 aprilie 1941, în Bucovina istorică, la Fântâna Albă – Varnița (azi în Ucraina), a avut loc masacrul grupului de români care doreau să trăiască liberi în România, scrie Protos. Dosoftei Dijmărescu de la Sfânta Mănăstire Putna a Sfântului Ștefan cel Mare pentru Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Prin legea nr. 68/10 mai 2011, această zi a fost declarată „Zi Națională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântana Albă și alte zone, ale deportărilor, Foametei și a altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”. Cu toate acestea, atrage atenția profesorul de istorie Cristian Puha, director adjunct al Liceului „Ion Nistor”,  „1 aprilie 1941 nici măcar nu este menționat în manualele de Istorie.”.

De asemenea, după cum a observat doctorul Mihai Tîrnoveanu la comemorarea din fața Ambasadei Rusiei de la București, în toată Capitala României nu există nici un monument dedicat victimelor masacrelor și gulagului sovietic și nici martirilor Basarabiei și Bucovinei.

În continuare prezentăm la rândul nostru relatarea Protos. Dosoftei Dijmărescu, întregită de filmarea evenimentului și de două volume de istorie autentică oferite cadou de Mănăstirea Putna:

Câțiva preoți români din regiunea Cernăuți au săvârșit astăzi slujba Parastasului la locul masacrului, iar începând cu ora 17, cei uciși atunci au fost pomeniți în cadrul evenimentului comemorativ care a avut loc la Mănăstirea Putna, la Portalul Memorial Golgota Neamului „Fântâna Albă”.

Au slujit părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Putnei și exarh al mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, părintele Mihai Cobziuc, directorul Departamentului Minorități din cadrul Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină al arhiepiscopiei, și clerici ai mănăstirii.

Între cei prezenți s-au numărat primarii localităților Putna și Vicovu de Sus și membrii conducerilor Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna și ai Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

„Masacrul de la Fântâna Albă reprezintă pe toți bucovinenii care au fost uciși pentru libertate și neatârnare”

După săvârșirea slujbei Parastasului, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic a amintit împrejurările masacrului:

„După semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Uniunea Sovietică a ocupat, în 1940, Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Numeroși români bucovineni au fost arestați, omorâți, deportați, bisericile au fost închise, așa încât multe familii au început să treacă noua graniță și să vină în România. Un astfel de grup a fost cel care a căzut pradă masacrului de la Fântâna Albă – Varnița la 1 aprilie 1941, spre seară.

Atunci, circa 3.000 de români bucovineni din satele de pe Valea Siretului – Pătrăuții de Jos, Pătrăuții de Sus, Igești, Crasna, Ciudei, Budineț, Cireșu, Crăsnișoara Veche, Crăsnișoara Nouă, Bănila Moldovenească, Dăvideni, Carapciu, Cupca, Trestiana, Suceveni, Iordănești – au plecat către România, fiind deciși mai bine să moară decât să mai trăiască sub stăpânirea Uniunii Sovietice.

Cei din fruntea grupului purtau trei cruci, icoane și steaguri albe, arătând că nu doresc să facă niciun rău nimănui, ci doresc doar libertatea. Au spus autorităților sovietice că vor să plece fără să ia nimic cu ei, lăsând toată averea lor pe loc. Ajunși în apropierea graniței, au fost întâmpinați cu foc de mitraliere.

După încetarea focului, răniții rămași în viață au fost aruncați împreună cu cei morți în gropi comune. Gropile erau pregătite. Cei care au reușit să fugă au fost căutați în împrejurimi, astfel încât foarte puțini participanți au rămas în viață.

După două luni, în 13 iunie 1941, 13.000 de familii din nordul Bucovinei au fost deportate în Siberia și Kazahstan. Doar în jur de 10% dintre cei deportați au supraviețuit.

Masacrul de la Fântâna Albă nu a fost singura dată când românii din nordul Bucovinei au dorit să treacă granița și au fost uciși. Au fost numeroși cei care au murit căutând să-și împlinească dorul de a trăi liber.

După Masacrul de la Fântâna Albă, al doilea, după numărul de români care și-au pierdut viața, a fost masacrul de la Lunca din 6-7 februarie 1941, unde au fost împușcați peste 400 de români, majoritatea din satul Mahala.

Dar, prin numărul lor și prin faptul că totul s-a întâmplat la lumina zilei, după discuții cu reprezentanții autorităților, Masacrul de la Fântâna Albă reprezintă pe toți bucovinenii care au fost uciși pentru libertate și neatârnare.

De aceea, Fântâna Albă este rana Bucovinei, este rana tuturor românilor. Din păcate, în cei 81 de ani trecuți de atunci, ea nu s-a vindecat nici până astăzi.”

În finalul cuvântului său, vorbind despre dorința de viețui după Dumnezeu și dorința de libertate a românilor de la Fântâna Albă, părintele stareț a spus: „Cine înțelege duhul libertății celei adevărate, acela înțelege ce înseamnă și credința cea adâncă, credința care ne-a ținut și ne ține. Dumnezeu să-i odihnească cu drepții și, de acolo, de Sus, să întărească neamul și poporul întru răbdare și să mijlocească și pentru pace în țara vecină, ca pacea să se aștearnă peste tot, fiindcă, acolo unde este pace, acolo este și duhul lui Dumnezeu”.

În continuare, a rostit un cuvânt domnul Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna. „Nu trebuie să ne oprim niciodată să încercăm să aflăm adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 81 de ani, să facem o rugăciune și să aprindem o lumânare pentru cei uciși la Fântâna Albă, să-i pomenim și să nu-i dăm uitării. Mă bucur că sunt prezenți și de această dată copilașii noștri - viitorul țării, pe care trebuie să-i educăm și să-i creștem în spirit de patriotism. La rândul lor, ei sunt datori să ducă mai departe și să păstreze întotdeauna vie memoria înaintașilor noștri, care s-au sacrificat ca noi să trăim astăzi mai bine.”

„Să le amintim mereu copiilor și elevilor istoria care nu se învață la școală”

Profesorul de istorie Cristian Puha, director adjunct al Liceului „Ion Nistor”, a evocat momentul când a fost prezent la comemorarea de la Fântâna Albă în urmă cu șase ani și s-a întâlnit cu unul dintre puținii supraviețuitori ai masacrului. În final a atras atenția asupra faptului că: „1 aprilie 1941 nu este menționat în manualele de Istorie. (...) Trebuie să le amintim mereu copiilor și elevilor istoria care nu se învață la școală”.

Părintele Mihai Cobziuc a atras atenția că jertfa martirilor de la Fântâna Albă rodește până astăzi. „Frații noștri români au dorit să revină la Patria-mamă și au fost uciși pe nedrept. Prin jertfa martirilor pe care îi pomenim, rămâne veșnic o legătură vibrantă între Bucovina de nord și Bucovina de sud. Să înțelegem cu toții, dar mai ales cei tineri, că datorită lor avem patria noastră, limba noastră și, mai ales, credința noastră.”

A urmat un recital de cântece și poezii susținut de Corul „Sfântul Mitropolit Iacob Putneanul” format din elevi de la Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna. Elevii sunt pregătiți de profesoara de muzică Mariana Maloș, cea care, împreună cu alți iubitori de credință și neam, au scris versurile și muzica unora dintre creațiile interpretate.

În cadrul parteneriatului dintre Liceul tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus și Mănăstirea Putna, au prezentat un consistent program artistic elevii Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni”.

Elevii au așezat apoi florile și lumânările pe care le-au purtat în mâini la troița și în fața monumentului dedicat celor uciși.

Odihnește, Doamne, sufletele adormiților robilor Tăi, întru lumina Ta cea veșnică!

Amin!

Adenda: Mănăstirea Putna oferă gratuit, în format digital, două volume dedicate istoriei zbuciumate și greutăților prin care au trecut românii din Cernăuți. Cele două cărți au fost coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române.

Fântâna Albă – Golgota Neamului” - PDF AICI și

„Drama Românilor din regiunea Cernăuți” - PDF AICI

VIDEO de la manifestarea de comemorare:

Citiți și Masacrarea a mii de români bucovineni la Fântâna Albă în 1941 de către trupele URSS, comemorată la Ambasada Rusiei din București de Calea Neamului, Starea de Libertate, Legitimă Apărare și grupul NOI. VIDEO