Recentul articol publicat de Libertatea,  prin care sunt „dezvăluite” liste cu spitale și medici care refuză avortul la cerere, a fost plătit cu 5.000 de euro și a beneficiat de promovare în publicații aflate sub umbrela fundațiilor pentru o Societate Deschisă.

Precizarea privind finanțarea este făcută la sfârșitul articolului intitulat  „Obiecția de conștiință. Doctorii români în lupta mișcării mondiale anti-avort", care este semnat, după cum scrie publicația mai sus menționată, de „doi cunoscuți jurnaliști independenți”, anume Lina Vdovîi și Michael Bird.

„Acest articol e finanțat printr-un grant JournalismFund.eu. Versiunea în limba engleză poate fi citită pe TheBlackSea.eu și EU Observer”, se menționeză la sfârșitul articolului.

Pe site-ul JournalismFund.eu este anunțată și finanțarea de care a beneficiat acest articol, respectiv 5.000 de euro.

Pe siteul respectiv sunt precizate și sursele banilor: Fundația Adessium și celebrele Fundații pentru o Societate Deschisă (Open Society).
 

Sursa banilor este legată de rețeaua globală din care fac parte, printre altele și Rise Project, despre care ActiveNews a scris aici.

„Investigația” celor doi jurnaliști pornește de la cazul unei studente la medicină, probabil o situație ipotetică, care primește confirmarea că este însărcinată când la ecograf vede "niște viermișori albi”.

„Pe un ecran plat, de culoare neagră, niște viermișori albi se foiesc în interiorul unei raze de lumină. O femeie în halat mișcă raza și viermișorii se transformă-n pete albe, gri și negre care se încalecă și se amestecă între ele în fel și chip. O tânără cu păr arămiu, lungită pe un pat de spital, se proptește în coate, își sucește capul și încearcă să deslușească formele neregulate de pe monitor. În curând, se conturează un cerculeț mic, întunecat, de câțiva milimetri. E sacul gestațional al unui embrion cât un sâmbure de măr”, scriu cei doi jurnaliști despre ceea ce cred că înseamnă o ecografie pentru confirmarea unei sarcini.


Mai departe, urmărind experiența tinerei studente care, caută un medic care să accepte avortul la cerere, articolul punctează mesaje specifice unei campanii pro-avort: medicul refuză avortul invocând Postul Paștelui, Biserica pune presiuni pe medicii care fac avorturi la cerere, refuzul avortului este o „ atitudine conservatoare și învechită”.

„A fost mega nasol”, spune Oana. „M-am simțit judecată. S-au comportat brutal și agresiv. Până acum aveam mai multă încredere în sistemul privat de sănătate, dar se pare că ar trebui să-mi pun semne de întrebare și în ceea ce privește clinicile private. Ziua în care medicii vor recita Crezul în locul Jurământului lui Hippocrate este aproape”, este concluzia articolului scris cu sprijinul unei finanțări europene de 5.000 de euro.
 
Ceea ce nu spune articolul este că jurământul lui Hippocrate conține un paragraf prin care medicul se angajează să nu provoace întreruperi de sarcină.
 
„Nu voi încredința nimănui otrăvuri, dacă îmi va cere și nu voi îndemna la așa ceva, tot astfel nu voi încredința nici unei femei leacuri care să o ajute să lepede”, sună legământul medical.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews