ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul  adjunct al redactorului șef al Știrilor TVR din decembrie 1989, Teodor Brateș, este urmărit penal sub „aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității”, informează Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție într-un comunicat.

„Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:


Suspectul Brateș Teodor - adjunct al redactorului șef al Redacției ”Actualități” din TVR - a fost principalul factor de diseminare a știrilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste ce a afectat profund întreaga populației a României (militari și civili). Mesajele televizate ale suspectului s-au referit la atacuri teroriste asupra obiectivelor militare și civile, apă otrăvită, clădiri minate, diverse conduite abominabile ale așa zișilor teroriști, atacuri cu elicoptere, desanturi aeriene, coloane de blindate în deplasare etc.
 
Repetarea acestui gen de dezinformare a făcut ca psihoza teroristă să atingă cote paroxistice și astfel să constituie principala cauză a numeroaselor pierderi de vieți omenești, vătămări și distrugeri petrecute în timpul evenimentelor revoluționare”, se arată în comunicatul procuraturii.

ActiveNews a cerut, încă din decembrie trecut, ca Teodor Brateș să fie trimis în judecată, dar nu pentru „infracțiuni contra umanității”, ci pentru terorism și incitare la omor deosebit de grav.

 Un procuror militar, Mugurel Florescu, arăta încă din 1992 că Brateș a fost  „liderul și personajul principal al acestei manipulări cu-adevărat naționale și sângeroase”, iar mesajele sale și ale subalternilor săi s-au soldat cu sute de morți și răniți.


„Mai mult, în mod realmente inconștient, acesta și subalternii săi (Petre Popescu, Victor Ionescu sau George Marinescu) chemau civilii să se înarmeze și să „apere” revoluția în stradă. Conform procurorului militar Mugurel Florescu, aceste îndemnuri s-au soldat cu sute de morți și răniți.”, scria Florescu atunci.

Brateș l-a pus pe George Marinescu să anunțe că s-a luat legătura cu ambasada URSS care „a anunțat ajutor militar  imediat”, pentru că „agenți străini și-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmați cu scopul de a distruge ceea ce poporul român a cucerit”.
 
Acest lucru nu a fost recunoscut de Brateș ulterior, dar înregistrările din acele zile au demonstrat că el a fost cel care a transmis acest mesaj crainicului.
 
La 29 de ani de la Revoluția din decembrie, vinovații nu au fost aduși în fața instanțelor judecătorești și nici nu au plătit pentru crimele comise. Periodic, dosarul este redeschis și readus în atenția opiniei publice, fără însă ca demersul să aibă și vreo finalitate.