ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soclul unui monument dedicat Reginei Maria a fost amplasat vineri, 18 noiembrie 2022, în scuarul Liceului Gheorghe Asachi din Chișinău, una dintre cele mai vechi instituții de învățământ care, în perioada interbelică, a purtat numele Reginei Maria a României. Statuia va fi ridicată de Asociația Monumentum chiar lângă Biserica Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla.
 
Monumentul este opera sculptorului Veaceslav Jiglițchi și este compus dintr-un postament din piatră de Cosăuți de doi metri și statuia din bronz a Reginei Maria, de circa patru metri, informează tvrmoldova.md
 
 
Iulian Rusanovschi, avocat de profesie, care luptă pentru refacerea monumentelor istorice românești din Basarabia, a spus că Regina Maria a vizitat de patru ori Basarabia, pe care a iubit-o foarte mult, la fel cum i-a iubit pe toți românii.

„Ce s-a imprimat cel mai mult în conștiința românilor basarabeni a fost grija ei deosebită față de ostașii din Primul Război Mondial. Din poziția sa de Regină a reușit să coboare în tranșee și în spitale, pentru a îngriji militarii”, a spus Iulian Rusanovschi. 

De asemenea, istoricul Ion Negrei, președintele comisiei de experți care a ales schița de proiect, a subliniat că ridicarea în spațiul basarabean a unui monument dedicat Reginei Maria înseamnă o recunoaștere a contribuției familiei regale din perioada interbelică la procesul de unificare.

„Regina Maria a fost acea care l-a susținut și însoțit pe Regele Ferdinand, considerat Ferdinand Întregitorul. De numele acestei familii regale este legată Unirea de la 1918. Edificarea unui monument în spațiul basarabean al Reginei ar însemna o recunoaștere a contribuției familiei regale din perioada interbelică la procesul de unificare și consolidare a unității românești”, a precizat Ion Negrei.

Ferdinand și Maria au devenit rege și regină în 1914 și au fost încoronați ca suverani ai României Mari la Alba Iulia, pe 15 octombrie 1922.
 
Statuia Reginei încă nu s-a realizat ea aflându-se încă în lucru. Vedeți:
 
 
FOTO: