ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România noastră a ajuns tarlaua cu bălării de la marginea Europei, pe unde se joacă cu prostia în țărână, prin ambasadorii lor ratați și mediocri, cele două mari super-puteri ale lumii: SUA și Federația Rusă.

După ce ambasadorii SUA din teritoriile românești, de la Chișinău și București, ne-au spoit pe față, „din prietenie” (sic!), cu mizeria unor declarații și gesturi umilitoare – unul spune cinic că „Moldova nu e România!”, altul se trage-n poză, ilegal și imoral, cu „steagul” secesioniștilor maghiari – iată că a venit rândul Ambasadei Federației Ruse de la București să ne dea palme peste ceafă, ca la prostul clasei, prin „donația” de 100 de Euro făcută în contul achiziționării „Cumințeniei Pământului”.
 
Trebuie să vă spun că am o mare simpatie pentru Națiunea Rusă, poate și datorită faptului că bunicul meu a fost un rus cazac, militar în Armata Roșie, născut undeva în stepa rusească și crescut, se pare ca orfan, într-o casă de copii din Ismail (Basarabia). Am în mine sânge căzăcesc, dar am și o mare admirație pentru Ortodoxia Rusă, pentru cultura rusă, pentru puterea creatoare a Națiunii Ruse și pentru frumusețea acestei țări.
 
Cu toată aproape înrudirea de neam pe care o am cu Națiunea Rusă, eu nu uit că trei sferturi din mine este esență românească. Prin urmare, loialitatea mea față de Națiunea Română mă determină să spun că gestul făcut de Ambasada Rusiei la București este în egală măsură de cretin, stupid și fără alt rost decât să trezească o puternică antipatie, ca și declarațiile și acțiunile sus-amintite făcute de ambasadorii americani în teritoriile noastre.
 
În scandalul provocat de diplomații americani, statul român a reacționat slab sau defel. Firească această lașitate, dacă înțelegem faptul că România este o colonie euro-atlantică, cu economia subordonată capitalului euro-american și cu baze militare SUA pe teritoriul național, peste tot tabloul plutind urât mirositoarea suspiciune că există o anumită probabilitate ca SUA să instaleze pe aici inclusiv niscavai arme nucleare – vezi scandalul cu ogivele retrase (?) de la baza americană din Turcia.
 
Dacă umilințele provocate Națiunii Române de SUA au fost înghițite fără prea multe comentarii de către Guvernul României, dată fiind situația noastră de slugi, am speranța că măcar jignirea pe care ne-a adus-o Ambasada Federației Ruse la București să fie sancționată printr-o reacție oficială, dură și imediată.
 
Prin urmare, ambasadorul Federației Ruse la București trebuie convocat de urgență la Ministerul nostru de Externe pentru explicații, iar Ministerul Culturii trebuie să refuze donația și să returneze banii către ambasadă. Guvernul Federației Ruse trebuie să-și exprime scuze publice și eventual, să numească un alt ambasador la București. Dacă e conștient de răul pe care l-a făcut imaginii Rusiei în România și relațiilor dintre națiunile noastre, ambasadorul Federației Ruse la București trebuie să demisioneze.
 
Sunt măsuri asemănătoare cu cele pe care le-am cerut și în cazul gestului stupid făcut „din prietenie” de ambasadorul SUA la București, când s-a fotografiat cu steagul secesioniștilor maghiari.
 
Lăsând reacțiile oficiale în grija Guvernului României și fără să mai insistăm asupra chestiunilor de protocol diplomatic, trebuie să privim la acest scandal din perspectivă geopolitică.
 
Relativ ușor vom înțelege faptul că „donația” de 100 Euro făcută de Ambasada Federației Ruse la București pentru „Cumințenia Pământului” face parte din noul „Război Rece” purtat între SUA și Rusia în Estul Europei. Pe de o parte, prin acest gest Rusia testează opinia publică din România, precum și inteligența diplomatică a Guvernului de la București. Pe de altă parte, cum spuneam, Rusia ne dă o palmă peste ceafă, cum dai prostului clasei, după ce SUA au făcut același gest. De ce? Păi, tocmai pentru ca românii de rând să știe că sunt în postura de servitori, de națiune inferioară, la bunul plac al marilor stăpâni.
 
Și-au permis americanii să vă dea „capace”? Uite că și noi, rușii, ne permitem același lucru! Când v-au pocnit americanii, ați tăcut mâlc și ați zâmbit timorați la stăpân. Cu noi ce veți face? Săriți la scandal? Dacă da, atunci mai meritați și alte „capace”.
 
Gestul jignitor al Ambasadei Federației Ruse la București reprezintă probabil o acțiune politică precisă, în temeiul unui calcul geopolitic foarte fin, cinic și extrem de pragmatic. Dacă acțiunile jignitoare comise de cei doi ambasadori americani au fost îmbrăcate într-un înveliș al manipulării, responsabilitatea fiind lăsată aproape exclusiv în seama ambasadorilor respectivi, iată că diplomația rusească acționează direct și fără ocolișuri, nu se dezminte și nu ezită în a-și folosi vestita brutalitate cinică.
 
Rușii nici măcar nu s-au mai obosit să păstreze aparențele – cum au făcut americanii cu gesturile ambasadorilor, însă, atenție, fără să se anuleze, de către Guvernul SUA, nici măcar o câtime din semnificația și mesajele dure transmise către români. Guvernul Federației Ruse, probabil cu implicarea directă a Președintelui Putin sau cel puțin cu aprobarea acestuia, a decis să ne testeze nivelul de suportabilitate la umilință.
 
Un nivel care probabil este perceput de marile puteri ca fiind extrem de coborât, de vreme ce suntem plătiți, precum o prostituată mediocră, cu 100 Euro, tacâm complet de umilință, spre dobândirea „cumințeniei”, dar nu a pământului, ci „cumințenia” vecină cu lașitatea a oricărui prost. 
 
În cazul nostru, prostul Europei...
 
***
 
Post Scriptum
 
Citind unele comentarii la editorialul meu, mă văd obligat să reamintesc faptul că gestul donației de 100 Euro a fost însoțit de un videoclip (vezi mai-sus) care prezintă un fel de "istorie pe scurt" a relațiilor româno-ruse într-o "cheie" propagandistică, discutabilă. Dacă Ambasada Federației Ruse sau ambasadorul s-ar fi limitat doar la a dona suma de 100 Euro, probabil că nu ar fi fost prea multe reacții. Donația a fost însă însoțită de acest mesaj propagandistic inutil, care a transformat gestul din unul posibil generos, în unul jignitor. Despre cât au donat miniștrii români și dacă era necesară toată tevatura cu campania pentru "Cumințenia Pământului", sunt chestiuni pe care le vom discuta data viitoare, probabil în următorul editorial. Până atunci, îi îndemn pe politicienii români să redescopere înțelepciunea artei diplomației și să normalizeze relația României cu Federația Rusă.
 
...îndemn valabil, de altfel, și pentru guvernul de la Moscova.