ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La recentul Congres extraordinar al PSD,  președintele acestei formațiuni, Liviu Dragnea, promitea întăririi suveranității naționale, explicând cum „desenul suveranității românești trebuie făcut în România, nu în afara țării”.

„Cu un respect sincer și îndatorat față de statele occidentale, care au contribuit și contribuie la modernizarea noastră ca națiune, ca economie, ca societate și ca stat, afirm că desenul suveranității românești trebuie făcut în România, nu în afara țării”, spunea el atunci.

Puseul suveranist al liderului PSD s-a ofilit repede, însă. Guvernul PSD înființează o comisie care va coordona trecerea României la moneda Euro. Cu alte cuvinte, sub guvernarea partidului lui Liviu Dragnea, România ar putea renunța la un atribut fundamental al oricărui stat suveran: baterea monedei proprii.

Pașii pe care România trebuie să îi urmeze pentru a adopta moneda unică euro în 2024 vor fi inițiați, urmăriți și coordonați de către o comisie care va avea printre membri pe prim-ministru, guvernatorul BNR, președinții de la Statistică și Prognoză, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și Academiei Române, se arată în textul unei Hotărâri de Guvern, publicată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

O astfel de participare largă are ca scop, spune Guvernul, să creeze un consens național cu privire la strategia pe care trebui să o adopte România în vedere unui pas atât de important cum este renunțarea la moneda națională și adoptarea euro ca monedă unică.


Conform Guvernului, principalele atribuții ale Comisiei Naționale sunt:
a) elaborarea Planului național pentru trecerea la moneda euro și a calendarului acțiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro;
 
b) evaluarea stadiului de îndeplinire a criteriilor de convergență;
 
c) evaluarea cadrului legislativ în vigoare și pregătirea de noi proiecte legislative pentru introducerea monedei euro;
 
d) pregătirea sistemului statistic național pentru actualizarea seriilor de date;
 
e) monitorizarea pregătirii sistemelor naționale pentru trecerea la moneda euro, modificarea/compatibilizarea sistemului de plăți, a contabilității naționale (dezvoltarea de ghiduri pentru societăți privind aspectele contabile);
 
f) identificarea acțiunilor necesare și a entităților care să fie implicate în organizarea de campanii de informare a publicului larg privind adoptarea euro, dezvoltarea și actualizarea unor site-uri dedicate și înființarea de puncte info help-desk pentru cetățeni și companii. Comisia Națională se va asigura că publicul este informat clar, obiectiv, în timp util și cu acuratețe ridicată despre adoptarea monedei euro;
 
g) stabilirea și monitorizarea elementelor specifice – circulația paralelă a monedei naționale – euro; perioada afișării prețurilor în moneda națională și euro.

Comisia va putea înființa grupuri de lucru tematice iar experții care vor lucra aici vor putea fi detașați din diverse instituții implicate, la nominalizarea Conducerii. Salarizarea lor va ămâne cea din instituția de proveniență.
Comisia Națională va prezenta pentru asumare politică calendarul de trecere la moneda euro și Planul național de adoptare a monedei euro până la data de 15 noiembrie 2018.