ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu știu câți își mai amintesc, dar prin februarie 2013, Moise Guran realiza o ediție incendiară a emisiunii „Ora de Bussines” la TVR 1. Așa se chema atunci, „Biziday”. 

În discuție era un comunicat dat de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) și semnat de alte 22 de ONG-uri (printre care și Fundația Pact a  tânărului Burduja, azi la PNL, creată de Bogdan Aurescu) în care se acuza faptul că statul român ar oferi „cultelor religioase aproximativ 540 de milioane de euro”.

Guran a făcut emisiunea, repet, la Televiziunea Română (finanțată din banii contribuabililor) în care a pus un carton în care a scris așa, cu litere mari că Bugetul de stat dă 540 de milioane de euro Bisericii Ortodoxe, 200 de milioane pentru „salarii medici” și 1,2 miliarde de euro pentru „salarii profesori”.

Emisiunea a fost un succes total, iar comparația lui Guran a creat unde de șoc în blogosfera și presa românească.

A fost o singură problemă: cifra scrisă de Guran și pe baza căreia s-a construit ideea emisiunii, prea mulți bani către biserici, era falsă. În realitate, după cum a ăratat o anchetă realizată de jurnalista Andreea Pocotilă la România Liberă (azi, doamna scrie la Vice.com, deci nu poate fi vorba de vreo simpatie bisericească la mijloc) și citată de istoricul George Damian, suma destinată Bisericii Ortodoxe era de circa 56 de milioane de euro. Deci cu un zero mai puțin decât titra domnul Guran. Să vedem cum ar fi arătat cartonul proaspătului USR-ist: salarii medici – 200 milioane euro, salarii profesori – 1,2 miliarde euro, salarii preoți – 56 milioane euro. Parcă e altceva, nu?

În urma declanșării scandalului, dl. Guran a încercat niște echive pe blogul personal și cam atât. Nicio scuză, nicio retractare, nimic. Reacțiile au curs și nu exagerez dacă spun că mii de oameni au rămas cu impresia lăsată de acel carton. Ăsta da cutremur, nu ce-a anunțat el în 2017. Nici ONG-urile care au lansat manipularea, nici Guran care a promovat-o la nivel de masă, nimeni nu a făcut nimic pentru a îndrepta răul făcut.

Atunci m-am despărțit de Moise Guran, dar am început să fiu mai atent la ce scrie și spune. Nu mă mai miră faptul că a uitat ce-a scris acum cinci ani cu privire la intrarea jurnaliștilor în politică. Nu mă miră că a lucrat pentru toată lumea: de la mogulul Voiculescu, la UM Digi 24, TVR 1 și Europa FM, la Dan Barna și Darius Vâlcov. Acesta este omul care ne spune că este „altfel” față de politicienii fără scrupule de până acum

Acesta este dl Moise Guran: un personaj al cărui singur principiu este acela de a-i fi lui bine, indiferent ce ar trebui să facă pentru asta. Acesta este omul care a mimat obiectivitatea în ultimii ani, când de fapt și-a urmărit o agendă proprie. Acesta este omul care a spus că el a făcut „educație de masă” în anii săi de presă. Acesta este omul cinstit care a publicat pe net datele personale ale oamenilor care conduceau siteuri ce nu-i plăceau lui. Acesta este ziaristul care nu mai transmitea evenimente, ci mesaje pentru determinarea producerii de evenimente. Cum a fost cel din 10 august, despre care spune acum că l-a determinat să intre în politică. Ce să zic: a fost perseverent și a pus umărul la crearea evenimentului pe care l-a invocat drept motiv pentru a intra în politică.

Din păcate, nu se va schimba nimic în bine în politica românească după intrarea lui Moise Guran în USR. Ci vom avea încă un om care suferă de sindromul mesianic în spațiul deciziilor politice.  Păcat: între atâția salvatori, am fi avut nevoie și de oameni normali sau măcar unii care să-și facă onest meseria.