Conferențiarul Adrian Papahagi atacă Biserica Ortodoxă Română (BOR) după rezultatele alegerilor europarlamentare de duminică.

Eseistul clujean afirmă că Biserica plătește pentru „filetism” și iubirea de arginți (arghirofilie). Papahagi, prezent deseori pe canalele și la evenimentele Patriarhiei Române, consideră că inițiativa „Anul 2019, anul satului românesc” este „varză”.

Va înțelege BOR că a venit momentul decontului filetismului, arghirofiliei și flirtului cu PSD? Că e nevoie de un partid creștin-democrat în România? Că ofensiva secularistă va eroda puternic Biserica lui Hristos în anii care vin? Că anul satului românesc e varză pe lângă revolta orașului românesc? Că nu poți apăra creștinismul cu ia și opica, ci că e nevoie de o apologetică și o misiune de 2020?”, a scris profesorul clujean pe facebook, deși nu este clar ce legătură are BOR cu alegerile.

Nu este prima oară când Papahagi atacă Biserica. În urmă cu șase ani, acesta îl acuza pe Patriarhul Daniel că nu l-a sprijinit pe fostul Președinte Traian Băsescu, în timpul referendumului pentru demiterea sa, din iulie 2012.


„PF Daniel, care a tăcut și el mâlc când poporul avea nevoie de îndrumare duhovnicească, promovează agricultura. Lăsați-mă să ghicesc: probabil că Daniel Constantin contribuie (financiar?), la mântuirea neamului”, scria el atunci.

După alegerile prezidențiale din 2014, Papahagi îi cerea Patriarhului să se retragă, acuzându-l că este „nevrednic”. Motivul? Acuzațiile nedovedite că Biserica l-ar fi sprijinit pe candidatul PSD la respectivul scrutin, adică a „unor creștini”. Papahagi susținea că vorbește în numele a „milioane de dreptmăritori creștini”, deși nu este clar cum l-ar fi împuternicit aceștia. În aceste zile, la cinci ani de la respectivul episod, Papahagi are abia câteva mii de fani pe Facebook, aproximativ 990.000 lipsă până la milionul „dreptmăritorilor”.
 
„Domnule Daniel Ciobotea,
Vă cer public, în numele a milioane de dreptmăritori creștini, ca fiu nevrednic al Bisericii lui Hristos, să vă retrageți din fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Prin susținerea fățișă a unor anticriști, prin acceptarea mitei acestora, prin lăcomia Dvs. ați smintit poporul care aștepta de la Dvs. cuvânt de învățătură în spiritul dreptății și adevărului Domnului nostru Iisus Hristos. Ați târât Biserica în scandal și le-ați dat ocazia celor care o urăsc să se întărească împotriva ei. Ați dat cezarului cele ce se cuvin doar Lui Dumnezeu. Nevrednic sunteți! Singurul gest de demnitate pe care îl puteți face este să vă retrageți la mănăstire și să vă rugați Mântuitorului nostru pentru iertarea păcatelor”, tuna el în revista 22.

 
În 2018, spunea că România este un „glod ancestral, numit și Grădina Maicii Domnului”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews