ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alexandra Toader, fostă membră în conducerea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a fost numită de premierul Ludovic Orban în fruntea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), potrivit hotărârii publicate în Monitorul Oficial.

 „Am fost numită de prim-ministrul Ludovic Orban în funcția de președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Este o poziție care mă onorează în mod special, motiv pentru care îi mulțumesc premierului pentru nominalizare. La mai bine de treizeci de ani de la Revoluție, Institutul trebuie să revină la principalul său obiectiv - demascarea atrocităților săvârșite în vremea comunismului - printr-o strategie cât mai clară în acest sens, pe care o voi imprima încă de la începutul mandatului. Responsabilii trebuie deferiți justiției, iar memoria victimelor dictaturii comuniste necesită a fi recuperată și prezervată”, a scris Alexandra Toader, vineri, pe Facebook.

Născută în 1986, Alexandra Toader a fost numită în locul profesorului universitar și teologului Radu Preda, demis săptămâna trecută, de către premier.

Din martie 2018, Toader a fost numită membră în colegiul CNSAS, unde a fost nominalizată chiar de președintele Iohannis. De altfel, ea apare chiar în dreapta Președintelui în poza de grup care a urmat decorării CNSAS la Cotroceni (FOTO).

Toader a fost printre cei trei angajați ai CNSAS care s-au desolidarizat de poziția critică a conducerii instituției față de afirmațiile istoricilor Mădălin Hodor și Mihail Demetriade despre victimele „Experimentului Pitești”. Demstriade a sugerat într-un interviu acordat RFI că responsabili pentru acele crime ar fi tot victimele.

Conducerea CNSAS a condamnat aceste afirmații, cu excepția Alexandrei Toader, a Germinei Nagâț și a Adrian Cioflincă.

Fostul președinte al IICCMER, Radu Preda, a condamnat acele afirmații, împreună cu o mare parte din societatea civilă românească.