ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nicușor Dan a anunțat luni, într-o conferință de presă, că va candida ca independent la alegerile prezidențiale, transmite ȘtiripeSurse.ro. Actualul primar general al Capitalei are deja pregătit programul politic.
 

„Suntem într-un moment de cumpănă. Cel mai dificil moment de după Revoluție. Românii au transmis că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că le rezolvă problemele. Este nevoie de o schimbare fundamentală în care statul răspunde la așteptările cetățenilor. Intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025”, a anunțat Nicușor Dan.
 
Nicușor Dan este lansat de sistem în disperare de cauză, în contrapartidă cu suveranistul Călin Georgescu, câștigătorul alegerilor prezidențiale întrerupte ilegal de CCR. Sociologul Mirel Palada apreciază însă că chiar dacă independentul naționalist Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze lupta se va da cu George Simion, care va câștiga prin unirea voturilor suveraniștilor: Mirel Palada: În orice scenariu, Călin Georgescu câștigă. Dacă nu va fi lăsat să candideze, voturile se vor duce spre George Simion
 

„Sunt trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important”, susține Nicușor Dan.

Prima problemă în viziunea lui Nicușor Dan este corupția.

„Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și interesul de gașcă. Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție. Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice. Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi”, a spus Nicușor Dan

Nicușor Dan a continuat: „A doua problemă. România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate. România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment. Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de a organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite.

A treia problemă. România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică. Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.”
 
Candidatul Soros?
 
Într-un comentariu de remarcat publicat astăzi, site-ul ȘtiripeSurse a analizat mai multe aspecte legate de candidatura lui Nicușor Dan între care și relația sa cu actualul președinte, Klaus Iohannis, a cărui susținere personală și asumată probabil că a contribuit, măcar la prima alegere a fondatorului USB/USR, de acum 4 ani. Astăzi, șeful Statului deține o cotă-record de neîncredere populară, probabil cea mai mică dintre toți predecesorii săi de după 1990. Or, jocurile politice de culise, presupuse de către presă, pot afecta legitimitatea unei candidaturi, mai ales în lumina rezultatelor la turul anulat al alegerilor. Dacă furia împotriva actualului președinte s-a manifestat prin trimiterea în finală a doi candidați „altfel”, nu este exclus ca o canalizare a frustrărilor populare legitime să reducă șansele de succes pentru Nicușor Dan.

În fine, o altă dimensiune importantă vizează situația geopolitică. O din ce în ce mai largă mișcare de tip patriotic se face resimțită în Europa, dar și peste Atlantic. Revenirea lui Donald Trump în fruntea SUA cu siguranță anunță o luptă cu rivalul său, George Soroș, a cărui ideologie privind destructurarea formulelor politice clasice este cunoscută și asumată. Mai mult, Klaus Iohannis o are în funcția de consilier prezidențial pe Sandra Pralong, considerată o apropiată a miliardarului Soroș, și care, în volumul său "De ce m-am întors în România?”, face o pledoarie pentru Nicușor Dan. Iar coincidența cel puține interesantă nu poate exclude dezbaterile despre finanțarea netransparentă a ONG-urilor întemeiate de Nicușor Dan, care s-au transformat în partide politice și au reușit să își impună oameni în diverse funcții.
 
Or, în cele din urmă, analizele privind miza lui Nicușor Dan pentru anunțata candidatură vor ține cont de mai multe întrebări: în primul rând, dacă un exponent marcant al ONG-ismului, devenit primar fără performanță, ar putea avea relații privilegiate cu partenerii externi, dar în primul rând cu noua administrație de la Washington, adversar declarat al lui Soroș? Apoi, dacă tot curentul anti-sistem, însumând astăzi circa o treime din voturile românilor nu l-ar vedea drept o marionetă a unui globalism din ce în ce mai criticat? În fine, dacă ipoteza „lăsării moștenirii”, de către Klaus Iohannis, a scaunului de la Cotroceni, poate obține, din nou, încrederea unei majorități a votanților, sătui de soluții impuse la „masa verde”? Răspunsurile urmează să le aflăm în următoarele luni, conchide analiza semnată pe site-ului citat de Roxana Popa.