ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Shhaideh Akram, actualul soț al „propunerii de nerefuzat” pentru funcția de prim-ministru, s-a născut la 30 martie 1962, în Lattakia, Republica Arabă Siria și a absolvit în 1984 Facultatea de Agricultură din Universitatea Tishreen, specialitatea Agronomie. 

Conform datelor oficiale prezentate în CV-urile sale, Shhaideh Akram a fost numit în 1988, la patru ani după absolvirea facultății, în funcția de șef al Departamentului Clasificarea solului din Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare - Direcția de Agricultură și reformă agrară, Lattakia, Siria. A rămas aici până în 1993, an în care, conform declarațiilor sale de avere, a devenit coproprietar al unei case în Lattakia.

Ȋn această perioadă, a urmat mai multe cursuri de perfecționare în Damasc - Siria (1988, 1989, 1990 - Clasificarea solurilor; 1990 - Utilizarea terenurilor și nutriția plantelor; 1991 - Îmbunătățiri funciare și Controlul deșertificării). 

Ȋn 1993 a fost numit șef al Departamentului fructe tropicale și subtropicale din cadrul Ministerul Agriculturii și Reformei Agrare, Direcția de Agricultură și reformă agrară, Lattakia (Siria). Un an mai târziu, Shhaideh Akram a urmat un curs de specializare la Cairo – Egipt (Cultivarea bananelor în sere).

Ȋn 1998 este numit analist în politici agricole în cadrul Ministerului Agriculturii și Reformei Agrare, Centrul Național de Politică Agricolă din Damasc (NAPC), Siria.

Din această poziție, el a contribuit, ca cercetător, la activitatea de analiză politică realizată de NAPC. Ȋn anul 2002 a efectuat un curs de specializare în S.U.A. - Arizona (Analiza politicilor agricole), iar în perioada 2003-2006 a fost secretar al Comitetului științific al NAPC.
Ȋn 2003, Shhaideh Akram și-a construit în Damasc o casă cu o suprafață de 145 de metri pătrați. 

Un an mai târziu, în 2004, conform datelor NAPC, Shhaideh Akram s-a înscris în programului de doctorat (învătământ la distanță) din cadrul Universității București, România, titlul cercetării sale fiind „Impactul politicilor agricole asupra dezvoltării sectorului agricol în Siria”. Studiile de doctorat aveau să dureze 6 ani.

Ȋn paralel, în anul 2007, sirianul s-a înscris și în programul de doctorat al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară – București (USAMVB). 

Ȋn 2008, deși era în continuare angajat al Ministerului Agriculturii și Reformei Agrare din Siria, Shhaideh Akram avea deja reședință în România. Ȋn 2009, când s-a asociat cu Sevil Sumanariu (viitoare Shhaideh) în firma ROSYR INTERNATIONAL - S.R.L., a cărei activitate principală era comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate (vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun), angajatul statului sirian avea domiciliul la Damasc și reședința într-un bloc de lângă Gara de Nord din București.

Ȋn octombrie 2010, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului din cadrul ASE îi acordă lui Shhaideh Akram titlul de doctor. 

Iar două luni mai târziu, în decembrie 2010, sirianul de 48 de ani obține al doilea titlu de doctor, din partea USAMVB, pentru teza intitulată: „Cercetări privind managementul resurselor naturale în stepa siriană Al-Badiah”. „Această lucrare își propune identificarea managementului resurselor naturale în stepa siriană Al-Badiah, impactul Politicilor Agricole Siriene (PAS) asupra sustenabilității acestora precum și eforturile trecute și actuale pentru îmbunătățirea și introducerea de noi metode de management a resurselor naturale și umane”, se arată în rezumatul tezei de doctorat.

Ȋn fișa sa personală depusă la USAMVB se precizează că, în cei 22 de ani de vechime în muncă (dintre care 12 în cercetare), Shhaideh Akram a publicat 9 lucrări de specialitate, dintre care 3 în țară (SIRIA) și 6 (șase) în străinătate (ROMÂNIA). Asta deși Shhaideh recunoștea că știe „foarte bine” limba arabă, „bine” – engleza și „slab” – limba română.

Ȋn iunie 2011, Shhaideh Akram și Sevil Sumanariu, ambii trecuți printr-un divorț, își unesc destinele la starea civilă. Câteva luni mai târziu, în octombrie, încetează raporturile de muncă ale lui Shhaideh Akram cu Centrul Național de Politică Agricolă din Siria, iar el se angajează, consultant agricol, la Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri din Constanța și e retribuit cu un salariu lunar de 3.800 RON.

Ȋn octombrie 2012 devine profesor la Universitatea Ovidius din Constanța, unde predă timp de un an. Din septembrie 2013 și până în aprilie 2014, Shhaideh Akram, deși nu era încă (și) cetățean român, ocupă funcția de consilier la cabinetul unui secretar de stat din Ministerul român al Agriculturii. 

Iar în 2013, Shhaideh își cumpără în Damasc un apartament de 180 de metri pătrați.
Din ianuarie 2015, potrivit Rise Project, Shhaideh Akram a început să posteze, pe conturile sale de socializare, mesaje pro-Assad, folosind simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și criticându-i atât pe rebeli, cât și pe liderii arabi și vestici care susțin opoziția siriană.

Anul trecut, Shhaideh Akram a depus cerere pentru a dobândi cetățenia română, aceasta fiindu-i aprobată prin Ordinul nr. 735/P din 3 iulie 2015.  

Ȋn acest moment, conform ultimei declarații de avere depusă de soția sa, Shhaideh Akram este salariat al RAJDP Constanța și RAJA Constanța, de unde încasează, însumat, circa 3.000 de RON/lună.  
 
Ȋn noiembrie 2015, Sevil și Akram Shhaideh au decis dizolvarea și radierea firmei ROSYR INTERNATIONAL - S.R.L. din registrul comerțului, „datorită nerealizării obiectului de activitate”.