ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Carmen Dan, care și-a anunțat luni demisia, dar rămâne în funcție până la publicarea deciziei în Monitorul Oficial, a fost contactat telefonic marți de jurnaliștii publicației Inpolitics și nu a negat, dar nici nu a confirmat că s-ar fi întâlnit cu Gelu Vișan la sediul M.A.I. cu o zi înainte de evenimentele din 10 august 2018. Aceasta ar fi a declarat, sec: „Nu vreau să confirm și să infirm nimic. Vă mulțumesc pentru telefon”, ceea ce naște întrebarea de ce nu a negat Carmen Dan versiunea lui Gelu Vișan, dacă aceasta ar fi falsă.

Fostul deputat P.M.P. a publicat marți pe contul lui de socializare o amplă declarație conform căreia o sursă din S.R.I. i-ar fi dezvăluit planul unui atentat sângeros la mitingul antiguvernamental din Piața Victoriei, regizat cu știrea unor responsabili din S.R.I. și fără ca M.A.I. să fie la curent, drept pentru care Gelu Vișan susține că a solicitat și obținut o audiență de urgență pentru a o pune în temă pe Carmen Dan în seara zilei de 9 august 2018. 

După ce ministrul de Interne și-a anunțat demisia luni, Gelu Vișan a vehiculat în spațiul public informații potrivit cărora Carmen Dan, contestată permanent de opoziție și Klaus Iohannis după mitingul antiguvernamental din 10 august, ar fi fost silită să demisioneze din cauza presiunilor lui Eduard Helvigh, director al SRI și apropiat al președintelui, făcute asupra premierului Dăncilă și a Guvernului PSD din ce în ce mai cooperant după înfrângerea din 26-27 mai 2019
 
„Mărturie.
Dacă Dăncilă o va executa pe Carmen Dan, o va face la ordinul direct al lui Helvigh.
O anunț direct pe Doamna Dăncilă și pe Helvigh și o informez cu respect pe Doamna Ministru Carmen Dan, că din minutul în care s-a schimbat Ministrul de Interne, nici o lege românească și internațională, nu mă va putea obliga să tac.
Faptul că nu am vorbit până acum, timp de un an de zile, se datorează doar respectului pe care-l port uniformei militare, a celor care apără această țară, dar și a faptului că Doamna Ministru a decis, în mod profesionist, să păstreze tăcerea, și am respectat opțiunea de tăcere a Ministrului Afacerilor Interne.
Eduard Helvigh, știi foarte bine de când nu am mai vorbit cu Doamna Ministru, adică de acum un an.
Dacă opțiunea ta este să o execuți pe Carmen Dan, a mea este aceea ca tu să dai explicații în fața unui Tribunal Militar și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, după ce informațiile pe care Carmen Dan nu a vrut să le facă publice, vor fi cunoscute în plan național și internațional, după ce le voi scrie.
Știu că motivul pentru care o execuți pe Doamna Ministru Carmen Dan este acela că ți-a dejucat planul.
Pe mine însă nu mă poți acuza ca pe Darius Vâlcov de Divulgarea Secretului de Stat, pentru că eu nu am avut acces la Documente Secrete.
Am zis”, a mai scris Gelu Vișan luni pe contul său de socializare, cu o zi înainte de a posta declarația despre posibilele atentate puse la cale cu ocazia „mitingului diasporei”, în legătură cu care susține că a informat-o pe Carmen Dan la sediul MAI. 

Întrebată telefonic de jurnaliștii publicației Inpolitics dacă s-a întâlnit cu Gelu Vișan cu 24 de ore înaintea protestelor din 10 august 2018, când deputatul susține că a informat-o despre atentatele sângeroase de care aflase că erau în pregătire, Carmen Dan a evitat să dea marți un răspuns, ceea ce conduce la ipoteza că nu neagă afirmația lui Gelu Vișan.

„Carmen Dan a declarat, sec: Nu vreau să confirm și să infirm nimic. Vă mulțumesc pentru telefon.

O formulare tradițională și aparent neutră, dacă nu am ști că ea e acoperirea, de fapt, la fel de tradițională, a unei confirmări neoficiale care scutește de alte amănunte. În fond, dacă Vișan minte, era cât se poate de firească dezmințirea ei.

În acest caz se ridică o întrebare tulburătoare: care a fost cu adevărat rolul serviciului condus de un apropiat al președintelui Iohannis în evenimentele din 10 august 2018?”, se întreabă jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob într-un articol pe această temă, publicat pe site-ul Inpolitics.