ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, promovând în turul al doilea, în care își vor disputa Președinția României. În majoritatea județelor țării, candidatul liberal și candidata social-democrată au obținut câteva zeci de procente fiecare. Nu la fel de bine se prezintă situația dacă ne raportăm la candidații din zona conservatoare, care nu au trecut de 10%, candidații partidelor nou-înființate clasându-se chiar sub 1%. 

Cel mai bine la acest capitol stă candidatul susținut de P.M.P., Theodor Paleologu, care, în majoritatea județelor, a obținut peste 5%, iar în unele zone a trecut chiar de 7-8 procente din opțiunile exprimate (Cluj 8,7%, Maramureș 8%, Suceava 7%, Iași 7,85%, București 8,07%).

Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Națională) a avut un scor general de 0,3%, în unele județe urcând către 0,5% - 0,6% - 0,7%. Performanța cea mai mare a avut-o în Gorj, cu 0,9% (Brașov, Sălaj, Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Prahova, Dâmbovița - 0,5%; Bistrița-Năsăud, Brăila - 0,6%; Iași 0,7%).

Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) a obținut în majoritatea județelor un scor de 0,3%, cu mici fluctuații ascendente sau descendente (Brașov, Hunedoara, Botoșani, Iași, Constanța, Buzău, Brăila, Prahova, București, Vâlcea - 0,4%; Alba, Sălaj, Satu Mare - 0,2%; Suceava, Neamț, Bacău, Călărași - 0,5%).
 
Cu aceste rezultate, nici un candidat conservator nu a reușit să treacă în turul al doilea al competiției pentru Președinția României.