ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anul acesta, Bookfest a fost festivalul corectitudinii politice. După interzicerea Editurii Sânziana, acum un alt eveniment aduce aminte de acest virus al societății moderne.

Trei autori români, Tara Skurtu, Andra Rotaru și Marius Chivu și-au anulat prezența la un eveniment programat sâmbătă la standul Statelor Unite ale Americii de la Bookfest 2018, pe motiv că scena americană este una „care pare glorificarea verandei unei plantații și te scot din dezbaterea despre revistele literare”, informează Mediafax.

Skurtu urma să ia parte la o masă rotundă programată sâmbătă, de la ora 15.30 ("Rolul și impactul revistelor literare americane pe piața literară internațională"), la standul Statelor Unite ale Americii. Alături de poetă, pe scenă urmau să fie Marius Chivu, scriitor, traducător și critic literar, Andra Rotaru, poetă, Virginia Coteschi, editoare, și Scott Reese, atașat cultural la Ambasada SUA.

La scurt timp, și alți invitați au anunțat că nu vor mai participa la evenimentul programat pe scena care reproduce veranda cu coloane a unei clădiri ce amintește de Sudul american.

„Mi s-ar părea revoltător să vorbesc despre literatură într-un decor care celebrează sclavagismul american", a declarat Marius Chivu agenției Mediafax.

„Am fost onorată de invitația Ambasadei Statelor Unite de a-mi reprezenta țara la Bookfest. Totuși, ca scriitor american din Sud, atrag atenția asupra scenei de evenimente a ambasadei, care redă o casă de pe o plantație sudistă ca parte a temei Celebrând Sudul. Cu toate că probabil intenția a fost bună, scena evocă și glorifică o perioadă rușinoasă din istoria americană. Casa de pe o plantație sudistă simbolizează sclavia și folosirea ei la Bookfest omite recunoașterea suferinței afro-americanilor. Cred că, în timpul acestor vremuri tulburi, trebuie să vorbesc răspicat - nu de dragul criticii, cât pentru a deschide o discuție grea, dar necesară, pentru a provoca o schimbare socială și instituțională. În acest fel vom conștientiza și vom ajunge să înțelegem trecutul îngrozitor al Americii și rămășițele rasismului în zilele noastre", a declarat, la rândul său, Tara Skurtu pentru sursa citată.

Ambasada Statelor Unite la București nu a comentat acuzațiile privind celebrarea sclavagismului american, dar, în răspunsul remis MEDIAFAX, ține să precizeze următoarele: "Ambasada SUA este onorată că Statele Unite au fost alese să fie țară invitat de onoare la ediția din acest an a Bookfest. Ne concentrăm asupra scriitoarelor din Sudul american. Atunci când ni s-a atras atenția că un autor are obiecții în legătură cu locul în care urma să se desfășoare evenimentele, am încercat să relocăm acele evenimente. Cu toate acestea, nu am avut succes în încercarea de a găsi locuri de desfășurare alternative pentru toate aceste evenimente. Autorul a ales să nu participe la un eveniment pe care nu l-am putut reloca. Îi recunoaștem dreptul de a face acest lucru.