Recentele declarații ale ambasadorilor americani de la Chișinău, respectiv București, au fost considerate de mulți drept o insultă adusă statului român și acțiuni necinstite din partea partenerului strategic numărul 1 al României.

Chiar și așa, s-au găsit destui politicieni, jurnaliști și băgători de seamă care să apere pozițiile americane, afirmând, într-un fel sau altul, că reacțiile negative sunt „extremiste” și  „xenofobe”. De altfel, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au păstrat o tăcere desăvârșită în aceste cazuri.

Pentru conformitate, vom vedea cum au reacționat oficialii polonezi într-un caz asemănător, Polonia fiind una dintre țările cele mai admirate la București, atât din punct de vedere al dezvoltării economice, cât și din punct de vedere civic. Polonia este membră NATO și găzduiește și ea elemente ale scutului anti-rachetă american, precum România.

Astfel, în 2015, șeful FBI, James Comey scria un articol în Washington Post în care comitea o gafă istorică uriașă, similară cu cea a ambasadorului James Pettit.

Acesta a introdus Polonia în rândul țărilor care au participat la holocaustul anti evreiesc. „În mintea lor, criminalii și complicii Germaniei, Poloniei, Ungariei și ale atâtor altor țări, n-au făcut nimic rău. S-au convins singuri că au făcut ceea ce trebuiau să facă", a scris șeful FBI în Washington Post. 

Reacția oficialilor polonezi a fost imediată și tăioasă. Ministrul de Externe de la acea vreme a trimis un protest oficial ambasadei SUA de la Varșovia, cerând scuze din partea FBI-ului.

Premierul de-atunci, Ewa Kopacz, a avut și ea o poziție demnă, publică: „Celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric într-o manieră onestă, vreau să le spun că Polonia nu a fost un criminal, ci o victimă a celui de-al doilea război mondial”.

Tomas Nalecz, consilier al președintelui țării de la acea vreme, l-a făcut „dobitoc” pe șeful FBI în direct la televizor, spunând că a comis o  „stupizenie”.

De menționat este că acești oficiali polonezi aparțineau partidului liberal, Platforma Civică, cel din care provine și Donald Tusk, și nu din partea conservatorilor, cei de la care ne-am aștepta la astfel de reacții.
 
Tot în 2015, președintele Cehiei a reacționat dur la adresa ambasadorului SUA de la Praga, după ce acesta din urmă i-a transmis că „nu e o idee bună” să meargă la Moscova pentru parada de 9 mai. "Nu-mi pot imagina că ambasadorul ceh de la Washington l-a sfătuit pe președintele SUA unde poate să călătorească. Nu poate un ambasador să-mi facă planurile de călătorie", a spus atunci președintele într-un interviu pentru publicația Parlamenti Listy.

Despre acest caz puteți citi mai multe urmând acest link. 

Declarația lui Klaus Iohannis nu mai lasă loc de interpretări. Reacția președintelui după ce a fost acuzat că e sclavul americanilor


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews