ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23: 20 Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a spus azi la Craiova că singurele steaguri importante pentru el sunt cele ale țării sale și ale României.

„Misiunea mea este sa întăresc parteneriatul strategic al Statelor Unite ale Americii și României și relațiile dintre cele două țări. Ca parte a acestei misiuni, călătoresc în țară. Astăzi sunt în Craiova, ieri am fost în Covasna, iar luni în Harghita. Unii dintre liderii politici cu care m-am întâlnit în Covasna mi-au cerut să fac o fotografie cu ei. Dar pot să vă asigur, ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante pentru mine sunt steagul Statelor Unite ale Americii și cel al României” , a spus Hans Klemm.


Intrebat de ce a acceptat să facă acea fotografie, Klemm a răspuns: "Am fost politicos".

ACTUALIZARE 15:40 Ministerul Afacerilor Externe a luat o poziție față de incidentul de la Sfântu Gheorghe. MAE a subliniat, legat de fotografia diplomatului american, că "asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități".

"Vizita ambasadorului Hans Klemm în teritoriu se înscrie în atribuțiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fața locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale. (...) În ceea ce privește fotografia la care faceți referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea înțelegerii și luării în considerare a posibilității existenței unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la București", se arată în răspunsul MAE, la o solicitare a Agerpres.

MAE își exprimă convingerea că "asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităților din România în ceea ce privește drepturile de care se bucură persoanele aparținând minorităților naționale și modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie".  

Știrea inițială


Aflat în vizită în Covasna și Harghita, Hans Klemm apare într-o fotografie alături de Antal Árpád, primarul din Sfântu Gheorghe, ținând în mâini steagul secuiesc, simbolul asa-zisului ținut secuiesc pentru care separatiștii maghiari cer autonomie pe criterii etnice.
 
Fotografia a fost postată pe Facebook chiar de primarul din Sfântu Gheorghe, însoțită de un comentariu în limba maghiară, din care reiese că maghiarii sunt prigoniți de o majoritate care le interzice simbolurile.
 
Au trecut numai două săptămâni de la scandalul provocat de episodul în care ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, declara că Moldova nu e România.
 
"Este prima mea vizită, în calitate de ambasador al SUA în România, în județul Harghita. Am sperat să ajung mai devreme, dar mă bucur, împreună cu soția mea, să fim astăzi aici. Eu sunt, până la urmă, ambasador în toată România, nu doar la București și de aceea este foarte important pentru mine să vizitez regiuni din România, în special unde trăiesc minorități etnice, cum ar fi Harghita și Covasna, unde voi petrece un timp aici", a declarat ambasadorul Hans Klemm, după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba și cu primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.

Hans Klemm a declarat la o conferință de presă că în ultimele două zile a avut întâlniri cu oficialitățile din județele Covasna și Harghita și a obținut informații legate de viața economică și socială a zonei.

El a mai menționat că rolul său, în calitate de ambasador, este de a strânge relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii, de a promova prosperitatea economică și democrația, iar în context a subliniat că printre valorile democrației se numără respectul față de minorități, libertatea religiei, libertatea presei, libertatea de exprimare.