ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis a susținut un discurs astăzi în Parlament în care și-a reafirmat sprijinul pentru cei care protestează în fața Guvernului și din păcate nu a transmis un mesaj de unitate pentru românii care în aceste momente sunt divizați în două tabere, unii care sprijină guvernul și alții care îi cer demisia.

Cornel Nistorescu a scris un editorial în Cotidianul pe această temă analizând cu atenție discursul președintelui care nu se gândește la detensionarea atmosferei.

„Cine a avut timp și nervi să-l urmărească pe Iohannis în Parlament a înțeles rapid, încă de la primele propoziții, că nu vin vremuri de pace politică. Președintele a început cu un soi de ironie la limita aroganței, cu un zîmbet care părea mai degrabă un rînjet de lup care atacă, cu un anume soi de dispreț față de adversari. Ce mai, pregătit de război, gata să se aleagă cu ouă în cap, cu huiduieli și fluierături, cu pachete de țigări și înjurături. Era pregătit de orice și s-a trezit cu un PSD cuminte, cu o ALDE aproape la fel. În Parlament, Klaus Iohannis a fost actorul dezinvolt al propriului său discurs care nu invita la pace, la conciliere. Probabil că în Occident o asemenea partitură ar fi fost ultima sau penultima! La porțile Orientului, unde toată lumea se ia de curea cu oricine are chef, se bate pe umăr, ba se mai și scuipă sau își trage pumni, merge.

Luat la refec, PSD a găsit de cuviință să se retragă din sală. E de mirare că a ieșit așa, englezește, și n-a tras un mic spectacol. Din acest punct de vedere, ne putem considera surprinși. La ce ne-a oferit Klaus Iohannis, merita un răspuns ceva mai accentuat, dacă nu chiar colorat.

Să revenim. Sasul mut și împiedicat de mai lunile trecute se poartă acum ca un călăreț pe cai, cu jăratic între fălci. Din drumurile sale peste graniță și din cele pe la nevastă, s-a întors ca prin minune un animal politic. Cel puțin așa pare. Presupun că o mare parte din populația României înțelege acum că Iohannis este autorul acestui val de tulburări românești. PSD a făcut cîteva greșeli în serie, socotindu-se învingător pentru ani și ani, purtîndu-se și el arogant ca Iohannis, nechibzuit, stupid, poate chiar grosolan, din punctul de vedere al adoptării unei prevederi legale care nu întrunea acordul minorității. Desemnarea doamnei Shhaideh pentru că așa voia Liviu Dragnea, amenințările cu ținerea Guvernului în dîrlogi, expedierea Ordonanței de Urgență 13, toate au speriat sau, în cazul adversarilor săi, au prilejuit o reacție de apărare. Iar la capitolul răspuns, Iohannis, ajutat de serviciile secrete, de procurorul general și de șefa DNA, de trompetiștii din presă și pe fondul unei totale paralizii a PSD, a cîștigat. Dar a cîștigat net, demonstrațiile cu aer de carnaval politic anticorupție luînd proporții internaționale. Iohannis a ieșit super-întărit și a băgat bombeul pantofului în ușa întredeschisă a Guvernului PSD – ALDE. Și pe acolo a chemat lumea, totul cu prețul unei falii în societate, una adîncă între tineri și vîrstnici și care nu se va atenua prea curînd.

De ce a cîștigat Iohannis? Pentru că din acest carnaval politic anticorupție, declanșat în piețe și pe bulevarde, a ieșit mult întărit. Demonstrațiile au produs o împărțire a electoratului, el a luat tineretul și profesioniștii din multinațioanale și a dus lucrurile la o situație-limită. S-a suit la cea mai înaltă tribună a Parlamentului și le-a spus aleșilor că o demisie a ministrului Iordache este prea puțin, iar niște alegeri anticipate sunt prea devreme. În mai puțin de două luni, Iohannis, cînd toți aproape că nu se mai așteptau, a spulberat capitalul politic al PSD și al Guvernului.

Efectul demonstrațiilor de pretutindeni este o atît de mare clătinare a Guvernului, încît aceasta îi permite lui Klaus Iohannis să preseze, nu direct și explicit, pentru dărîmarea Guvernului Grindeanu.

Tonul președintelui din Parlament a anunțat războiul. Continuu, lent, subversiv. Ajutat de SRI, de DNA și de Parchetul General, de Florian Coldea, războiul nervilor va dura pînă cînd Guvernul va da să cadă. Și între timp susținerea pentru Klaus Iohannis va crește, iar din resturile PNL și USL se va naște o forță politică de luat în seamă. Abia atunci, Klaus Iohannis va încerca anticipate, alianțe sau altceva care să-l ajute să abordeze campania pentru următorul mandat. Cîtă vreme președintele nu are decît patetismul străzii, el nu va renunța la hărțuieli și tatonări. Va chinui PSD atît cît să strîngă susținători și să-i bage în sperieți pe Dragnea și ai săi.”, a scris Cornel Nistorescu.