ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezoluția semnată luni, la Cluj-Napoca, de cele trei formațiuni politice maghiare (UDMR, PPMT și PCM) arată că se dorește obținerea autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc, care ar trebui să devină „o regiune autonomă în limitele sale istorice”, cu organism de decizie cu competențe legislative și executive regionale în domeniile educației, culturii, informării, economiei, dar și domeniul funcționării propriului aparat de administrație publică. 

Deputatul Daniel Gheorghe consideră că autonomia teritorială pentru Ținutul Secuiesc este un lucru neconstituțional și de neacceptat. Acesta consideră că în forma actuală, Constituția României nu permite crearea de partide pe considerente etnice.

Daniel Gheorghe mai spune că aceste teme de discuție sunt false și nu fac altceva decât să mute atenția pe care România ar trebui să o acorde cu adevărat Centenarului.

„Ideea autonomiei încalcă grav Constituția României. Ținutul secuiesc nu exită. Sunt trei județe din România, Harghita, Covasna și Mureș, dintre care două au populație majoritară de etnie maghiară. În realitate, drepturile minorităților sunt respectate la cel mai înalt nivel posibil așa cum este corect și cum se cuvine. Nu se pune problema în România de autonomie teritorială pe criterii etnice. UDMR nu a promis în campania electorală autonomie pe criterii etnice. Dacă ai jurat că respecți Constituția României, ai jurat pe articolul 1 din aceasta, care prevede că România este stat național unitar indivizibil și suveran. Aceste idei sunt de fapt niște cacealmale penibile ale unor personaje din afara țării. Este vorba de interesul Budapestei, de un interes concret al lui Viktor Orban, al apropiaților săi și a găștii din FIDES, care vor de fapt să compromită Centenarul Marii Uniri. 

Care este interesul unor aleși români, astăzi, când trebuie să ne gândim la unitate națională, deși vedem că România este tulburată de tot felul de agitații, de tot felul de lupte interne, de tot felul de orgolii prostești, venim să lansăm o astfel de temă? O astfel de temă nu se poate concretiza sub nicio formaă, este un balon de săpun, este o cacealma venită strict să compromită dezbaterea publică pe cei 100 de ani de Românie Mare. România va rămâne așa cum au decis înaintașii noștri, tratatul de la Trianon nu îl mai schimbă nimeni, poate să bage Viktor Orban câți bani o băga în propaganda anti-Trianon, n-are nicio șansă. 

Prin astfel de proiecte, bine gândite, se mizează pe destabilizarea României și spre decredibilizarea internațională a României. Dacă unii, precum cei de la Budapesta, doresc să ne facem de râs, în loc să sărbătorim anul Centenarului Marii Uniri, nu avem decât să vorbim de autonomie teritorială pe criterii etnice, să vorbim despre tot felul de proiecte de acest tip care nu doar că sunt paralele cu Constituția, ci pur și simplu sunt aberante. Este momentul ca domnul Orban să se trateze de acest hungarism cronic de care suferă el și prietenii lui, să-și vadă de problemele lor interne, să respecte România așa cum și noi românii îi respectăm pe unguri și să începem să gândim în perspectiva realităților de astăzi, din 2018, să nu mai visăm la gen aberații dualism austro-ungar, să nu mai visăm la așa zisa Ungarie mare, care de fapt nici nu a existat vreodată, și să ne vedem cu toții de treaba noastră. 

Să sărbătorim cu toți România Mare, să ne bucurăm de anul Centenarului, să nu ne mai dăm în cap, să nu ne mai înjurăm în stradă, să nu mai vorbim de tot felul de trăsnăi. Avem cu toții o Românie Mare, o Românie puternică, care trebuie să-și spună punctul de vedere, cu democrație, cu respect și în spiritul dialogului în Europa și în lume. Anul Centenarului trebuie să fie un an sfânt pentru noi toți românii, toți cei care simțim românește, indiferent de origine etnică, și toți cei care ne aducem contribuția la acest stat național unitar român”, a spus deputatul Daniel Gheorghe.