ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Formațiunile politice maghiare din România, UDMR, PPMT și PCM vor să semneze luni la Cluj - Napoca o luare de poziție comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie, anunță Mediafax.

Președintele PPMT, Szilagyi Zsolt, spune că declarația care va fi semnată va stabili niște principii comune.

”Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPM) și Partidul Civic Maghiar (PCM) vor semna o luare de poziție comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale celor trei formațiuni politice. În ultimii 15 ani au fost multe discuții pe marginea unor proiecte, iar declarația care va semnată, luni, la Cluj-Napoca va stabili niște principii comune. Pe această bază se va putea merge, poate, mai departe. Vom vedea care va fi finalul acestui demers”, a spus Szilagyi.

Documentul va fi semnat de liderii celor trei formațiuni politice, Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT) și Biro Zsolt (PCM).

UDMR și PCM au semnat, în 21 martie 2014, un parteneriat strategic care a vizat, printre altele, înființarea unui grup de lucru comun pentru proiectele privind autonomia culturală transilvană și autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.
 
În urma acestui parteneriat, la alegerile din 2016, PCM a primit două locuri eligibile de parlamentari pe listele UDMR, în județele Covasna și Mureș, notează Mediafax.

 
Să amintim acum ce spune CONSTITUȚIA ROMÂNIEI:

TITLUL I
Principii generale
 
Statul român ARTICOLUL 1
(1) România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.
(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.
(3) România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate.
(4) Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor - legislativă, executivă și judecătorească - în cadrul democrației constituționale.
(5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.
 
Suveranitatea ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum.
(2) Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
 
Teritoriul ARTICOLUL 3
(1) Teritoriul României este inalienabil.
(2) Frontierele țării sunt consfințite prin lege organică, cu respectarea principiilor și a celorlalte norme general admise ale dreptului internațional.
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orașe și județe. În condițiile legii, unele orașe sunt declarate municipii.
(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine.