ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezultatele referendumului intern al USR provoacă deja reacții în interiorul partidului. Una dintre primele reacții a venit din partea deputatului USR, Matei Adrian Dobrovie, unul dintre cei care a susținut poziția „conservatoare”, respectiv neimplicare formațiunii în referendumul pentru familie.

Dobrovie susține că e un moment trist acela în care Nicușor Dan, fondatorul partidului, e forțat să rămână în afara formațiunii.
 
„Eu personal am militat pentru nepoziționare la referendumul intern USR, în speranța că Nicușor Dan se va întoarce în USR. Este un moment trist în care cel fără de care noi toți nu eram aici rămâne în afara partidului.
Majoritatea membrilor Platformei USR Popular consideră că poziționarea împotriva unui referendum și a modificării Constituției declanșate de o inițiativă cetățenească sunt contrare democrației. Democrația este puterea poporului care-și exercită suveranitatea prin diverse instrumente definite de Constituție și de legi. Unul dintre aceste instrumente este referendumul”, a scris Dobrovie.
 
Acesta spune că nu poți fi de acord cu unele referendumuri, iar cu altele nu. Deputatul afirmă că pentru a fi un partid mare, USR trebuie să treacă peste „vechiul clivaj stânga-dreapta”.
 
„Dacă vrem ca România să fie stat de drept, nu se pot interzice anumite referendumuri doar pentru că nu suntem de acord cu ce solicită ele. Nu politicienii au lansat inițiativa cetățenească, ci poporul și el trebuie să decidă. În plus, Inițiativa îndeplinește, și depășește, cerințele articolului 150 din Constituția României, referitor la numărul total de semnături și dispersia lor teritorială. Paradoxal suntem de acord cu referendumurile interne, dar nu cu cele externe. Adică oamenii din USR au dreptul la ele, dar populația României nu are dreptul să-și spună părerea.
USR avea posibilitatea și potențialul de a fi un partid de centru, care transcende vechiul clivaj stânga-dreapta și atrage votanți din ambele părți ale eșicherului politic. Pentru a fi un partid mare, trebuia să rămânem o Uniune, în care coexistă mai multe curente de gândire. Acestea trebuie să se respecte și să colaboreze pe lucrurile care ne-au adus împreună.
 
Membrii USR Popular creștin-democrat au considerat că singura soluție pentru a depăși actualul blocaj și a menține partidul unit, permițând tuturor curentelor de gândire să se exprime, era nepoziționarea.
USR Popular susține valorile creștin-democrate, pe baza cărora s-a format Uniunea Europeană, sub influența părinților fondatori, Jean Monnet, Robert Schuman și Alcide De Gasperi.

În final, repet că a fi de centru-dreapta, creștin-democrat, nu este în contradicție cu a fi pro-european, adept al statului de drept și democrației liberale. Europa Unită a fost construită tocmai de oameni cu aceste valori”, a încheiat Dobrovie.