ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se pare că întrebarea momentului în politica românească este „Va intra, sau nu va intra Dacian Cioloș în USR?”, iar dacă DA, ce se va întâmpla cu actualul lider al formațiunii, Nicușor Dan.

Deși inițial USR-ul nu l-a vrut pe Dacian Cioloș, în ciuda presiunilor care s-au făcut asupra partidului, Nicușor Dan i-a făcut fostului premier o invitație formală de a se alătura grupării.

Deutsche Welle însă este de părere că nu despre înscrierea lui Cioloș în partid este vorba, ci de instalarea sa la conducerea USR.

„Nimeni nu ignoră că nu despre înscrierea lui Cioloș în partid este vorba (ar putea-o face oricând fără atâta emoție, după cum ar fi putut să o facă demult), ci de instalarea sa la conducerea grupării. Prin urmare lui Nicușor Dan i s-a cerut să plece și să lase pe alții în locul său chiar dacă evenimentul ar putea fi împachetat în așa chip, încât să pară altceva decât este. S-ar fi putut crea, de pildă, o funcție specială care să preia, încetul cu încetul, toate atribuțiile importante, șeful istoric al formațiunii fiind lăsat să se ocupe cu tot felul de amănunte istovitoare și nesemnificative. Nu e de mirare că Nicușor Dan s-a opus, cel puțin într-o primă instanță, căci ulterior a abdicat, oarecum, spunând că se va supune majorității”, scrie publicația online, care comentează că Nicușor Dan a fost pus într-o situație extrem de ingrată: „Să refuzi acceptarea lui Cioloș pare meschin, să o accepți înseamnă să te retragi resemnat”.

Miza intrării lui Dacian Cioloș în USR ar fi, spune articolul, o reconfigurarea a USR, astfel încât să se poată ajunge la o „unificare a dreptei”, iar, în acest moment, „Nicușor Dan, pare să fie cel mai mare obstacol”.

„Nicușor Dan a candidat promițând să nu facă alianță cu partidele „corupte”, printre care a inclus explicit și PNL-ul, și se pare că intenționează să se țină de cuvânt. E o situație ironică, căci președintele Iohannis, care face din „integritate” o armă politică, se lovește în tentativa sa de a crea o alternativă la PSD tocmai de scrupulele „anticorupție” ale unor potențiali aliați. Vechii USR-iși, formați în etosul antipartide, antisistem, antipolitică, mizând mai mult pe simboluri decât pe argumentație discursivă și mai mult de stânga decât de dreapta, mai curând revoltați decât militanți politici, mai curând ong-iști decât deputați, nu se regăsesc deloc în noile combinații, care seamănă leit cu ceea ce ei condamnaseră până acum. Căci nu doar mita și traficul de influență, dar și ingineriile acestea netransparente de natură să deturneze o formațiune fac parte în optica lor din aceeași paradigmă mai generală a politicii corupte. Toți aceștia sunt prin urmare un obstacol serios pentru proiectul de „unificare a dreptei”, termenul de „dreapta” fiind aici pur convențional.Iar șeful formațiunii, Nicușor Dan, pare să fie cel mai mare obstacol”, notează Deutsche Welle.