ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Directorul Muzeului „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Valentin Chepeneag, a fost criticat de cotidianul Libertatea pentru că a postat pe facebook niște citate ale lui Mircea Eliade sau Iuliu Maniu despre Corneliu Zelea Codreanu, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea fondatorului Mișcării Legionare. Valentin Chepeneag este profesor de istorie.


Mai precis, pe 13 septembrie s-au împlinit 120 de ani de la nașterea fondatorului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, iar Valentin Chepeneag este acuzat că a marcat acest eveniment prin postarea unor citate despre fostul lider legionar aparținând marelui filozof Mircea Eliade sau lui Iuliu Maniu.

Aceste citate, plus hashtagurile#13septembrie1899, #UnOmCâtToatăIstoriaLumii și #CorneliuZeleaCodreanu au fost suficiente pentru a stârni mânia ziarului condus de Cătălin Tolontan împotriva profesorului de istorie dn Târgu Jiu. Căutând prin profilul lui Valentin Chepeneag, „anchetatorii” de la Libertatea au descoperit că acesta publicase două fotografii în care era înfățișat Mareșalul Ion Antonescu, fără a fi însoțite de vreun comentariu din partea sa.
 
 
„Ministerul Culturii și Identității Naționale se delimitează de afirmațiile făcute recent, în spațiul public online, de managerul interimar al Muzeului Național Constantin Brâncuși, Valentin Chepeneag. Considerăm că declarațiile domnului Chepeneag sunt profund greșite și iresponsabile, acestea neexprimând poziția Ministerului Culturii și Identității Naționale”, a anunțat instituția, marți, pe contul de Facebook.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, „i-a solicitat acestuia demisia, act care a fost depus luni, 16 septembrie 2019, cu numărul de înregistrare 6388/CM/16.09.2019”.

Reamintim că Zelea Codreanu a fost liderul Mișcării Legionare și pe timpul vieții și nici post-mortem nu a fost condamnat de vreo instanță națională sau internațională pentru crime de război sau fapte asemănătoare. Din 2015, există o lege care interzice organizațiile, simbolurile și faptele cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și promovarea cultului persoanelor vinovate de infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Conform legii inițiate de senatorul PNL Crin Antonescu, fost președinte al PNL, George Scutaru, fost deputat PNL și fost consilier prezidențial al lui Iohannis, și Andrei Gerea, „Confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”. O analiză pe articole a „legii antilegionare” aveți aici.

Într-un document al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului din 2014 se preciza că aproape 75% dintre componenții mișcării naționale de rezistență anticomuniste au fost legionari, iar „prin valorile promovate” ML „nu poate fi inclusă, automat, a priori, în curentul „fascist”.