ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ziua internațională împotriva discriminării homosexualilor  nu a trecut neobservată în România, încă de la primele ore fiind transmise mesaje de simpatie din partea membrilor USR sau de la eurodeputații români, care fac parte din grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș.

Reprezențanța Comisiei Europene în România a transmis o declarație comună, semnată alături de 25 de misiuni diplomatice din întreaga lume, în care este exprimată solidaritatea față de persoanele LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex) din România, care "sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen și caracteristici sexuale”.

Declarația comună este semnată de ambasade și reprezentanțe din următoarele țări: Argentina, Australia, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Norvegia, Noua Zeelandă, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Uruguay și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Ambasada Suediei în România nu a ratat ocazia de a marca această zi prin postarea pe Facebook a unor mesaje de încurajare pentru comunitatea homosexualilor, alături de imaginea curcubeului la poza de profil.

„Astăzi este Ziua internațională pentru combaterea homofobiei și transfobiei, cunoscută după acronimul său în engleză IDAHOT. IDAHOT marchează aniversarea deciziei Organizației Mondiale a Sănătății, pe 17 mai 1990, de a elimina homosexualitatea din clasificarea internațională a problemelor de sănătate. În fiecare an pe 17 mai instituții diverse, inclusiv Parlamentul European, reafirmă că toate ființele umane, inclusiv persoanele lesbiene, gay, bisexuale și trans, se nasc egale în demnitate și în drepturi. Deși în România discriminarea este interzisă prin lege, inclusiv pe motiv de orientare sexuală, ea este prezentă sub forma stigmatului social asupra persoanelor LGBT. Prin urmare, egalitatea în drepturi și acceptarea socială rămân obiectivele noastre, ale tuturor, pentru asigurarea demnității persoanelor LGBT”, a transmis, pe Facebook, USR Tineret.

Mesaje de susținere au transmis și eurodeputații USR Ramona Strugariu și Nicu Ștefănuță, membrii Renew Europe, grup condus de Dacian Cioloș.

" (…)Astăzi, de Ziua internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, înțelegem că respectul pentru drepturile fundamentale, tratamentul egal și demnitatea umană trebuie să reprezinte o prioritate pentru noi toți, fie că vorbim de guvernanți, mass-media, societate civilă sau mediul academic. Iar noi, politicienii, avem o responsabilitate în plus - aceea de a ne proteja toți cetățenii, și mai ales pe cei care cad victime, fără voia lor, violenței și dicriminării. Nimeni nu ar trebui să se simtă inconfortabil pentru ceea ce este. La fel de bine cum nimeni nu are dreptul să judece, să acuze și să hărțuiască alte persoane, doar pentru că acestea diferă de setul propriu de valori. Haideți să transformăm împreună limbajul instigator la ură și discriminarea în dialog și toleranță. Să învățam să ne acceptăm așa cum suntem. A fi diferit nu înseamnă altceva decât a trăi liber, așa cum simțim să o facem, a vedea lucrurile într-o optică diferită și a le da o notă personală”, a scris Ramona Strugariu.
 
Dacian Cioloș, liderul PLUS și al RENEW Europe, a scris pe Twitter că „va lupta pentru egalitate pentru toți”, ceea ce este modul progresist de a spune legalizarea căsătoriilor între orice fel de persoane, adopția de copii de către homosexuali și transexuali, acolo unde acest lucru nu s-a întâmplat deja. Cioloș și partidul său nu au susținut referendumul pentru familie din 2018, afirmând că se face „împotriva unor membri ai societății”, deși demersul era pentru întărirea definiției căsătoriei, așa cum apare în codul civil.

Și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a postat, pe Facebook, un mesaj de sprijin pentru homosexuali, reamintit de rolul educației în ceea ce privește toleranța față de minoritățile sexuale.

„Azi trebuie să ne amintim de valorile europene, trebuie să ne amintim de lupta împotriva discriminării și segregării. Trebuie să ne îndepărtăm de cei care diseminează ura împotriva celor care sunt diferiți. Educația poate să ne ajute în acest sens”, a scris Vlad Alexandrescu.

Totodată, Parlamentul European (PE) a anunțat, vineri, că a inaugurat în sediul său din Bruxelles un punct de informare LGTBI, care va fi o „stea polară'' în lupta acestei instituții europene împotriva discriminării și violenței față de acest colectiv, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.