ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ionuț Popescu, fost Ministru de Finanțe în Guvernul Tăriceanu între 2004 și 2005, a reacționat la vestea că americanii de la Exxon vor pleca din România și vor vinde facilitățile primite de la statul român către rușilor de la Lukoil.

Popescu spune că românii au fost țepuiți cu argumente geostrategice pentru a oferi cât mai multe facilități americanilor de la Exxon, dar acum, aceștia au făcut exact pe dos.

„Ca să înțelegem mai bine ce joc jegos a făcut Exxon! Ceea ce vrea să vândă, de fapt, Exxon nu sunt navele cu care au făcut explorarea zăcămintelor de gaze, nici măcar rezultatele acestor explorări! Nu, Exxon vinde, de fapt, altceva! Vinde facilitățile incredibile pe care le-a obținut de la statul român! Cum le-a obținut? Să vedem o știre:

"Discuțiile ar viza Legea off-shore, iar în ultima perioadă au avut loc discuții între Liviu Dragnea și conducerile de la OMV și Exxon. Șeful grupului austriac OMV, Reiner Seele, s-ar fi întâlnit, miercuri, cu președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, iar joi conducerea Exxon urmeză să discute cu ambii șefi de la Parlament la cererea părții americane. De altfel, și întâlnirea ambasadorului SUA la București, Hans Klemm a avut pe ordinea de zi discuții despre legea care a trecut deja de Parlament și a fost retrimisă de către Klaus Iohannis, la reexaminare, aflându-se acum la Senat."

Cum, ambasadorul Klemm a susținut cererile Exxon? Adică, era mai mult decât o chestiune economică, era pă strategie, pă alianțe, pă chestii de-astea grele! Iohannis s-a executat rapid și, dacă Exxon și Klemm nu au fost mulțumiți cum a ieșit legea, a trimis-o urgent înapoi în Parlament, la reexaminare!

Ce face Exxon acum, după ce a obținut toate facilitățile imaginabile și inimaginabile? Zice, „M-am răzgândit, nu mai vreau să muncesc eu zeci de ani să scot gazul și să câștig zecile astea de miliarde de dolari în așa mult timp, vreau mai repede! Vând rapid și obțin jumătate din miliardele alea, dar pe loc!"

Păi, sunt bune miliardele astea de la ruși? Și noi, românii, care eram cu NATO, cu aliații, cu strategiile geo, că ținem piept rușilor și de-aia acceptăm să nu încasăm multe zeci de miliarde, noi ce facem acum? Ei, lasă așa! Dacă dl Klemm a zis că trebuie facilități, dacă Iohannis și toți ceilalți s-au executat, ce să facem acum? Când ai de-a face cu proști, care practică felația doar din curtoazie, din politețe, de ce să nu profiți, dacă și lor le face plăcere, chiar dacă le-ai luat tot? Bravo, Exxon, good job!”