ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, apare într-o filmare  din timpul vizitei făcute săptămâna trecută la Sfântu Gheorghe, în care numește deplasarea sa în Harghita și Covasna drept o vizită în Ținutul Secuiesc”.

În urma controversei declanșate de ambasadorul SUA, care s-a fotografiat cu steagul ținutului secuiesc, pe internet a apărut un filmuleț care îl ilustrează pe Klemm alături de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, și primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Video-ul ridică suspiciuni în privința sincerității declarației făcute de ambasador săptămâna trecută, cum că singurele steaguri importante pentru domnia sa ar fi cel al SUA și cel al României, cât timp acesta poate fi auzit și văzut pe în filmare desemnând deplasarea la Sfântu Gheorghe drept o vizită în Ținutul Secuiesc” (Seklerland).

Astfel, pe imagini se poate vedea cum ambasadorul SUA deschide conferința, cu un discurs scurt, dar în care pomenește de mai multe ori cuvântul Seklerland (Ținutul Secuiesc). Iar liderii locali suspomeniți au dat amănunte interesante despre discuțiile pe care le-au avut cu reprezentantul Americii, discuții care s-au focalizat pe chestiunea independenței teritoriale a ținutului secuiesc. Deși Klemm spune că rostul vizitei sale are la bază cunoașterea tradițiilor locale și a frumuseții regiunii Sekerland”, Tamás Sándor și Antal Árpád explică primirea oficialului american ca pe o năzuință de a rezolva problema independenței.

Tamás Sándor a spus că secuii doresc o independență după modelul Tirolului de Sud. Iar Antal Árpád a adăugat, ce i-a transmis, răspicat, diplomatului american, anume că „secuii nu sunt iubiți în această țară”; și a încheiat cu avertismentul că secuii vor lupta cu orice mijloace pentru a preîntâmpina regionalizarea conform planurilor existente. „Așa cum ne-am ridicat împotriva lui Ceaușescu, când a încercat să facă acest lucru și așa cum i-am oprit pe Băsescu și pe Dragnea când au venit cu aceste proiecte, așa vom proceda și în continuare, indiferent de ce se va întâmpla”, a spus primarul orașului Sfântu Gheorghe.

Astfel, acest eveniment se petrece la o săptămână distanță de la declarația făcută de Klemm la Craiova, ca urmare a declanșării scandalului legat de fotografia făcută, în care spunea că misiunea sa este că întărească parteneriatul strategic dintre SUA și România, numind deplasarea la Sfântu Gheorghe ca pe o vizită făcută în Hargita și Covasna, și, mai mult că pentru acesta ca ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, că singurele steaguri importante sunt steagul Statelor Unite ale Americii și cel al României.