ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Demolarea statuii lui Mihai Viteazul, aflată în Piața Unirii din Oradea, e o mișcare perfidă a lobby-ului separatist, a transilvanismului secesionist. În fond, ce poți reproșa când este înlocuit de statuia Regelui Ferdinand? Nu mai poți spune nimic, nu-i așa, căci tot un unificator a fost. Doar că au înlocuit un muntean, un Ban al Craiovei, cu origini materne aromâne (alții spun grecești, e de discutat), în tot cazul, un „balcanic” de geniu, cu un neamț, mult mai acceptabil pentru spiritele secesioniste.

Mihai Viteazul - care sper să fie canonizat într-un final - are câteva păcate de neiertat în ochii „transilvaniștilor”:

*A unit cele trei state românești, chiar dacă pentru scurt timp, dând românilor prima dată conștiința faptului că Unirea este un act posibil; și-au găsit apartenența comună.

**A înființat la Alba Iulia o Mitropolie ortodoxă și a ridicat o Catedrală (1597) pe măsura importanței administrative, instituind o capitală a ortodoxiei din Transilvania. A dotat Mitropolia cu o tiparniță de carte bisericească, necesară pentru răspândirea Cuvântului între români. 
Catedrala fost demolată de austrieci odată cu ridicarea fortificației de tip Vauban, la 1715.

***A introdus româna ca limbă de cancelarie domnească și dat legi, care înainte se dădeau doar în maghiară, germană și latină.

Asta este pe scurt. A făcut mult mai mult pentru români și Ortodoxie - printre altele, ca fapt divers, a pus primar român la Cluj - însă cel mai important este că a dat statut și a oficializat ierarhia și preoțimea Bisericii Ortodoxe: în Transilvania erau patru biserici oficiale, dar nu și cea Ortodoxă.

Mihai Viteazul a redat demnitatea poporului român înrobit în Ardeal, ceea ce slugile trădătoare de azi nu pot uita și ierta.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews