ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu spune că măsurile anunțate de președintele Klaus Iohannis odată cu încetarea stării de urgență sunt de fapt o minirelaxare, comparativ cu alte state europene, și ironizează anunțul că vom putea vizita muzeele, dar nu știm dacă vom putea merge în parc.

Ion Cristoiu afirmă că anunțul șefului statului, conform căruia din 15 mai vom trece de la starea de urgență la starea de alertă, reprezintă cea mai bună soluție din punctul de vedere al lui Klaus Iohannis și al regimului său.
 
Reamintim că alte țări au relaxat mult izolarea socială, în Ungaria urmând să se deschidă chiar și ștrandurile.

„Este cea mai bună soluție. Starea de alertă este reglementată de o lege din care nimeni nu înțelege nimic. De fapt, nu e vorba nici măcar de o lege a stării de alertă. Este o lege făcută de PDSR-ul lui Adrian Năstase, dacă nu mă înșel în 2004, revizuită prin 2005 și apoi din nou în 2014 (....) Starea de alertă nu e prevăzută în Constituția României și nu văd cum pot reduce anumite drepturi și libertăți. (...) În consecință, posibilitatea de abuzuri este mult mai mare, nu știm cine conduce, cine coordonează această stare de alertă”, avertizează jurnalistul.

Ion Cristoiu subliniază că, spre deosebire de alte țări și în ciuda așteptărilor românilor, măsurile anunțate de președintele Iohannis reprezintă, de fapt, o minirelaxare.

„Măsurile pe care le-a anunțat sunt un fel de furnică la elefantul pe care îl așteptam, prin raportare la alte țări. Toate țările din Europa au luat măsuri uriașe, de la deschiderea plajelor până la posibilitatea de a călători. La noi, sub pretextul pregătit deja de presa miluită, că a crescut numărul infectărilor, avem de-a face de fapt cu o minirelaxare. Este una dintre puținele țări din Europa, dacă nu singura, care nu trece la o relaxare cât de cât consistentă”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu ironizează măsurile prin care românilor li se dă voie după 15 mai să meargă la muzeu sau să se plimbe cu bicicleta în afara localității, dar nu și pentru a se deplasa între localități.

„Cea mai tare a fost cu libertatea de a intra la muzeu, că oricum nu mergea nimeni la muzeu. Cea mai gravă e imposibilitatea de a circula între localități. Mi se pare normal să dea drumul la circulație, nu pe motive turistice, chiar printr-o declarație pe propria răspundere potrivit căreia te duci la locuința ta. Marea majoritatea avem o a doua locuință -eu am la Găgești Deal, nu mă pot duce- unii pe Valea Prahovei, sau pentru a da posibilitatea multor români de a-și vizita părinții, neamurile. Cea mai comică e că putem merge cu bicicleta în afara localității. Adică să ieși cu bicicleta din București este o prostie. Toate orașele sunt mari. Și cum să ies ... Merg cu mașina până marginea localității și de acolo mă plimb cu bicicleta?!”, a comentat jurnalistul.

Ion Cristoiu mai spune că măsurile de relaxare anunțate de președinte sunt un fakenews, o parodie, în realitate fiind vorba despre aceleași măsuri dure instituite pe durata stării de urgență.

„Practic, România este singura țară din UE care nu relaxează măsurile. A spune că sunt măsuri de relaxare din ce a spus domnia sa acum este un fakenews deoarece avem de-a face cu o minirelaxare. Nu ne-a zis nimic de magazine, nici măcar de librării, ca în Italia, unde le-au deschis, despre parcuri, cimitire, biserici. Nu se poate așa ceva. Ceea ce a anunțat el azi arată că de fapt se continuă în România, și după 15 mai, aceleași măsuri foarte dure sub pretextul luptei împotriva pandemiei, în condițiile în care în toate țările și din est și din vest s-a trecut la o relaxare masivă. La noi, avem de-a face, așa cum a anunțat până acum, la o parodie a măsurilor de relaxare”, a conchis jurnalistul.