ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Cristoiu a ales să scrie pe blogul său despre schimbarea ambasadorului rus la București, spunând că aceasta nu este pur și simplu o întâmplare.

Oleg Malginov a fost înlocuit cu Valeri Kuzmin. De asemenea, jurnalistul mai scrie că mandatul lui Oleg Malginov se putea reînnoi, dar nu s-a întâmplat așa, s-a decis direct schimbarea lui.

„Oleg Malginov a împlinit cinci ani de mandat la București. I se putea reînnoi mandatul. Poate că nu i s-a reînnoit, pentru că Moscova avea nevoie de el în altă parte. Sau poate nu i s-a reînnoit, pentru că Moscova avea nevoie de un altfel de ambasador la București”, a scris Ion Cristoiu pe blog.

De asemenea, jurnalistul spune că i-a luat lui Oleg primul interviu tv din presa română, în anul 2012 și că a ajuns la concluzia că nu a fost ales întâmplător.

„Mi-am dat seama, stînd de vorbă cu ambasadorul, că pînă și trimiterea domniei sale (diplomat cu un îndelung stagiu la Geneva, la Drepturile Omului), ținea de voința unei îmbunătățiri spectaculoase a relațiilor dintre Moscova și București. Românilor trebuia să li se înfățișeze un diplomat rus de altă factură decît diplomatul sovietic brejnevist, nu prea deosebit de soldatul rus din 1944, căruia i se punea în seamă: Davai ceas! Davai Palton! Așa cum se vede și din textul meu din 2012, Oleg Malginov nu fusese ales întîmplător să reprezinte Rusia la București”, a precizat acesta.

Ion Cristoiu adaugă faptul că noul ambasador numit, Valeri Kuzmin, „e recunoscut pentru pozițiile sale dure față de cei considerați dușmani ai Rusiei.”

"Numirea lui Valeri Kuzmin nu e întîmplătoare. Locul unui ambasador purtător de ramură de măslin îi ia locul un ambasador purtător de sabie”, a mai scris jurnalistul în încheiere.