ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ambasador al Federației Ruse la Chișinău a fost numit șeful misiunii diplomatice rusești la București, anunță TASS. Valeri Kuzmin îl va înlocui atfel pe Oleg Malgionov. Schimbarea ambasdorului Federației Ruse la București are loc pe fondul unui climat tensionat între București și Moscova, dat de recenta inaugurare a scutului american de la Deveselu.


Președintele Vladimir Putin a aprobat numirea lui Valeri Kuzmin în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România.  Oleg Malginov a fost eliberat din funcția de ambasador al Federației Ruse la București, potrivit unui alt decret prezidențial semnat de președintele rus, Vladimir Putin, anunță RADOR.

Valeri Kuzmin este fost ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova, numit în această funcție printr-un decret prezidențial din data de 27 iulie 2007. Valeri Kuzmin s-a născut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova. În 1975, Kuzmin a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale MGIMO din Moscova.
 
În 1998, a absolvit cursurile de studii în diplomație din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, este cercetător în istorie, și-a desfășurat activitatea în diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS și al Federației Ruse, și-a desfășurat activitatea ca diplomat în Libia, în perioada 1975-1980, în Tunisia, în perioada 1985-1990, iar în intervalul 1993-1994, a fost șeful adjunct al Departamentului pentru Africa și Extremul Orient din cadrul MAE rus.
 
În perioada 1994-1998, Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cadrul MAE al Federației Ruse, în perioada 1998-2003 – ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Sudan, în perioada mai-octombrie 2003 – a fost ambasador excepțional în cadrul în MAE al Federației Ruse, din luna octombrie 2003, a fost director adjunct în MAE rus, din 2004 – director al Departamentului pentru relațiile cu subiecții Federației Ruse, Parlamentul și orgnizațiile civice și politice ale MAE al Rusiei. Kuzmin are rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, acordat printr-un decret prezidențial semnat de președintele rus pe data de 17 noiembrie 2009, i-a fost acordată medalia „Pentru eroism în muncă”, cunoaște limbile engleză, franceză și arabă.
 
Este căsătorit și are doi copii, un fiu și o fiică, potrivit portalului http://viperson.ru/people/kuzmin-valeriy-ivanovich.

Noul șef al diplomației rusești la București s-a făcut remarcat și în 2012 în Moldova, când un soldat rus l-a împușcat mortal pe cetățeanul moldovean Vadim Pisari, după ce a acesta refuzat să oprească mașina pe care o conducea.

La momentul respectiv, Kuzmin a declarat că respectivul tânăr se afla în stare de ebrietate, ipoteză care nu s-a confirmat după efectuarea expertizei medico-legale, scrie Unimedia.md.